Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste spali dovolj, a ste nenaspani?

14. 10. 2017; 01.00
Avtor: L.P./Bodi zdrava
spanje, budilka, ženska, postelja

Stopite iz cone udobja in zaživite! foto: Profimedia

Vso noč ste neprekinjeno spali priporočenih osem ur, a se zjutraj še vedno ne zbudite dovolj spočiti oziroma se ne počutite dobro. Se vam je to že kdaj zgodilo?

Strokovnjaki in raziskave potrjujejo, da je sedem do osem ura spanja na noč idealno za naše zdravje in optimalno delovanje telesa. Še več! Če spite manj ali več kot osem ur, se lahko zgodi, da boste živeli nekoliko manj, kot bi sicer. Poleg dolžine spanja je za naše zdravje in delovanje pomembna tudi kakovost spanja. To, da nemoteno spimo vso noč, je že korak v kakovostno smer spanja, a vendar to še ne zagotavlja, da se bomo zjutraj zbudili spočiti, dobre volje in dobrega počutja. Čeprav spite priporočeno količino spanja in se med spanjem niti enkrat ne zbudite, to še ne pomeni, da spite kakovostno.

Pred spanjem strmite v elektronske naprave

Verjetno ste eden tistih, ki pred spanjem redno preverja družbena omrežja ali pa gleda serije na računalniku. Lahko ste tudi bolj moderni romantiki in pred spanjem berete elektronske knjige. Kar koli že počnete z elektronskimi napravami, so te vzrok za to, da vaš spanec ni dovolj kakovosten. Pametni telefoni, Kindli, tablice in podobni zasloni namreč oddajajo tako imenovano modro svetlobo, ki zavira tvorbo hormona melatonina. Ta je tisti, ki nam ponoči pomaga spati. Če se ga ne tvori dovolj (to se zgodi na svetlobi), nismo zaspani, zaradi česar podnevi ne spimo, ponoči pa lahko prespimo več ur skupaj. Da bi uravnali tvorbo tega hormona, se devetdeset minut pred spanjem odpovejte vsem zaslonom in raje izberite dobro staro knjigo. Prav tako med spanjem izklopite elektronske naprave in jih postavite čim dlje od sebe. Osvetlitev zaslona, ko ponoči na telefon prejmete obvestilo, je lahko prav tako moteča za vas in vas prebudi.

prejšnji članek
Kaj morate vedeti pred lepotnim posegom?
Zdravje
Kaj morate vedeti pred lepotnim posegom?
naslednji članek
Jasnovidnost ni edini dar
Zdravje
Jasnovidnost ni edini dar