profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako si pomagati ob vnetju sinusov?

15. 10. 2017; 01.00
Avtor: H.P./Bodi zdrava
gripa prehlad ženska rdečelaska smrkanje

foto: Profimedia

Bolečine ob pritisku na sinuse na licih, nosu, pod obrvmi in na čelu, bolečine ob vsakem gibu z glavo navzdol, zamašenost nosu, ki je brisanje nosu ne more odpraviti …

To so le nekateri simptomi, ki spremljajo sinuzitis oziroma vnetje sinusov, ki se pogosto razvije v kronično obolenje. Kako ga odpraviti ali vsaj omiliti na naraven način?

Brez vode ne bo šlo

Če pijete premalo vode in ste kronično dehidrirani, je vnetje sinusov logična posledica. Prvi korak k rešitvi je torej, da začnete piti dovolj vode – vsak dan vsaj dva litra čiste vode. In ne pozabite: tekočina ni voda, pa četudi so to čista juha, zeliščni čaj ali domač nesladkan sok. Za začetek si začnite zapisovati, koliko čiste vode popijete, da boste videli, kakšen je primanjkljaj in koliko vode morate dodati.

Odpovejte se mlečnim izdelkom

Komplementarna medicina že tisočletja ve, da mleko in mlečni izdelki zasluzijo telo, zato niso priporočljivi pri vnetih sinusih. Od mlečnih izdelkov si lahko privoščite le sirotko, ki bo blagodejno vplivala na črevesno mikrofloro in vam pomagala iz sinusov izgnati morebitno glivico kandido. Sinusi so namreč poleg črevesja in pljuč njeno priljubljeno domovanje, saj je v njih veliko vlage, še posebno ko trpimo za kroničnim sinuzitisom. To seveda ne pomeni, da se boste morali za vedno odpovedati vsem mlečnim dobrotam, le svojim sinusom privoščite malo odmora – vsaj pol leta, najbolje pa je eno leto brez mleka in mlečnih izdelkov.

Kis za manj sluzi

Jabolčni kis uravnoteži pH-vrednost v sinusih in tako pomaga odstraniti odvečno sluz, ki se pri vnetju sinusov pospešeno nabira. Ker deluje tudi protibakterijsko in protiglivično, je jabolčni kis več kot idealen pomočnik v boju proti sinuzitisu. Napitek z jabolčnim kisom pripravite tako, da zmešate dva decilitra tople vode z žlico jabolčnega kisa. Napitek lahko popijete ali ga uporabite za grgranje.

prejšnji članek
Dulce María se vrača k telenovelam
Svet slavnih
Dulce María se vrača k telenovelam
naslednji članek
Horoskop: Kako določenemu znamenju zlesti v srce?
Horoskop
Horoskop: Kako določenemu znamenju zlesti v srce?