Nepravilna prehrana pogosto povzroči napenjanje ... foto: Profimedia
Po vstopu v želodec, se hrana, ki ste jo zaužili, razgradi na manjše sestavine, slednje pa se vsrkajo v tenko črevo. Črevo seveda ne se vsrka vseh sestavin, neprebavljena hrana tako potuje po prebavilih, vse dokler kot odpadek doseže debelo črevo. In prav tukaj nastajajo plini, ki vam povzročajo nemalo nevšečnosti. Bakterije v črevesju namreč fermentirajo hrano, kar je zlasti neprijetno, če omenjene bakterije zaidejo v tenko črevo. Fermentacija na tej stopnji povzroči povečanje vetrov, ki so lahko znak neravnovesja bakterij v črevesju. Nastali plini so lahko povzročajo sila neprijetne občutke, ki jih poleg neugodja spremlja tudi bolečina.
Kako si pomagati?
1. Izogibajte se sledečih živil: stročnice, zelje, čebula, brokoli, ohrovt, jabolka, mlečni izdelki (v primeru laktozne intolerance).
2. Hrano vedno jejte počasi, pri čemer poskrbite, da jo boste dobro prežvečili. Ne hlastajte, saj boste tako pogoltnili preveč zraka, ki vodi v napenjanje.
3. Žvečite kumino.
4. Uživajte janežev ali komarčkov čaj, ki učinkovito blaži napenjanje. Dodate mu lahko tudi kumino. Najbolje je, da si napitek pripravite takoj po jedi.
5. Pripravite si ingverjev poparek. Ingver namreč odpravlja prebavne motnje, ki jih spremljajo vetrovi.
6. Znake napihnjenosti odpravlja tudi peteršiljev čaj. Čajno žličko svežih listov prelijte z 2 dcl vrele vode in pustite stati 15 minut.
Naravna pomoč pri izkašljevanju foto: Pexels
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.