Če pijemo alkohol, naj vozi kdo, ki ga ni pil, ali pa uporabimo javna prevozna sredstva, taksi itd. foto: Arhiv Svet24
Preizkušeno in domače
Pijte mineralno vodo ali sladkano limonado. Tako se bo količina tekočin kmalu uravnotežila in količina sladkorja ustalila. Alkohol namreč povzroči naglo znižanje ravni krvnega sladkorja.
Glavobol vam bo pregnalo nekaj skodelic močne kave, zaradi nje se bodo namreč stisnile žile.
Zelo dobro vam bo dela tudi savna, saj boste v njej spodbudili kroženje krvi in pregnali glavobol. Preden greste v savno in potem, ko jo zapustite, popijte veliko tekočine, seveda brezalkoholne.
Vzdraženo trebušno slinavko in želodec pomirijo lahko prebavljive jedi, bogate z ogljikovimi hidrati. Kos domačega peciva sploh ni slaba rešitev.
Pametno je tudi, če pred spanjem zaužijete aspirin z mineralno vodo ali v jutranjo kavo prilijete malo limoninega soka.
Dobro je vedeti
Če le lahko zdržite, mačka ne preganjajte s tabletami, ker še bolj obremenite organizem, predvsem želodec, ki je že tako preveč razdražen.
Juhica za dan potem
Recept za juho, ki tekne po prekrokanih nočeh, s pridom uporabljajo Francozi. Poleg glavobola odpravlja tudi neprijeten zadah iz ust.
Zelo na tanko narežite čebulo in jo popražite na maslu. Stresite jo v jušni lonec, zalijte s steklenico šampanjca, povrh nadrobite sir camembert, posujte s popečenimi krušnimi drobtinami in postavite v srednje ogreto pečico, da se sir raztopi. Servirate tako, da položite v vsako jušno skodelo rezino sirove skorje in prelijete z alkoholno juho. Začinite s sveže mletim poprom, lahko tudi z mleto rdečo papriko, nikakor pa ne solite! Sol in šampanjec pač ne gresta najbolje skupaj.
Sadje, ribe, jajca
Privoščite si jabolka, kutine in hruške, tudi ribe so odlične za zdravljenje mačka. V Nemčiji in nekaterih skandinavskih deželah so marinirani slaniki s surovo čebulo in kislo smetano ali jogurtom običajna jed za jutro po burni noči. Jajca z vročim mlekom ali kašo in nekaj kapljami vina ali piva pa so pripravljali utrujenim ponočnjakom vse do 18. stoletja.
Mlečni močnik in druge jedi
Priljubljeno ameriško zdravilo zoper pijanost je bil v 19. stoletju mlečni močnik. Pripravljali so ga drugače kot danes, in sicer tako, da so vmešali žlico koruznega škroba v skledo sirotke in segrevali do vrenja. Še vroče so pojedli kot juho, začinjeno s soljo in poprom, ali pa hladno. Za boljši okus lahko juho dodatno začinite z medom.
Krožnik grozdnih jagod, posutih z rjavim sladkorjem in z dodanim mrzlim mlekom, prav tako dobro dene želodcu. Irci prisegajo na pretlačen krompir. Tudi kozarec mleka olajša želodčne težave. Ovseni kosmiči, slani in s smetano, učinkujejo kot zaščitna plast med tistim, kar je bilo v želodcu, in tistim, kar bo prišlo vanj. Mnogi prisegajo na želatino, npr. malinov žele. In seveda se odlično prileže goveja juhica in kakšna kisla jed, lahko tudi sarma.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.