stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so naravni sovražniki celulita

30. 12. 2017; 12.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
celulit, hujšanje

foto: Profimedia

Čeprav je poletje mimo, nam celulit, ki ga skrivamo za jesenskimi oblačili, vendarle načenja samozavest. Zato preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki jih lahko najdete v kuhinji, in poskrbite, da bodo redno na vašem jedilniku.

Agrumi


Morda se sliši nekoliko ironično, da bi se pomarančaste kože lotili s pomarančo, ki je ena od vrst agrumov. Če boste vsako jutro popili naravni sok, ki si ga boste pripravili iz limone, pomaranče in grenivke, boste poskrbeli za boljšo prebavo in delovanje jeter ter hitrejše razstrupljanje. Vsi ti pozitivni učinki se bodo seveda poznali tudi na vaši koži, ki bo počasi začela izgubljati celulit. Ali ste vedeli, da je po mnenju nekaterih strokovnjakov celulit le shramba neizločenih strupov, ki jih naše telo ni zmoglo pravočasno spraviti iz sebe?


Vsestranski peteršilj
Peteršilj je veliko več kot zgolj okusni dodatek jedem. Ker spodbuja delovanje ledvic in tako pospeši izločanje vode iz telesa, poskrbi za manj viden celulit. Poleg tega vsebuje tudi veliko vitamina C, ki spodbuja nastajanje kolagena ter tako zagotavlja gladko in napeto kožo, ki je nasprotna pomarančni koži.

Zdrave maščobe


Nad maščobe z maščobami! Da, prav ste prebrali. Odvečnih maščob, ki gredo z roko v roki s celulitom (čeprav so tudi izjeme), se najučinkoviteje lotite tako, da na svojem jedilniku povečate količino zdravih oziroma nenasičenih maščob, zmanjšate pa vnos ogljikovih hidratov. Predvsem izdelkov iz bele moke in sladkorja, ki jih celulit obožuje. Saj poznate tisti rek: Eno minuto užitka v ustih in deset let maščevja na stegnih! Zato si vsak dan privoščite jedilno žlico kokosove maščobe, na kateri tudi pecite in pražite, solate obilno zabelite z olivnim oljem ter ne pozabite na kakovostna olja, ki jih vsebujejo ribe. Pri tem pazite, da so ribe čim manjše, saj se tako izognete možnosti vnosa dodatnih strupov, ki stanje celulita samo še poslabšajo.

Vsak dan zeleni čaj


Tako kot glivica kandida ne mara zelenega čaja, velja to tudi za celulit. Zeleni čaj namreč vsebuje odlične antioksidante, ki nam pomagajo ohranjati zdravje in preprečujejo nastanek celulita. Nekatere študije so celo pokazale, da redno uživanje zelenega čaja izboljša presnovo in zmanjša maščobne zaloge. Zato si prav vsak dan privoščite skodelico zelenega čaja ter tako ubijte tri muhe na en mah: izboljšajte zdravje, pospešite izgubo odvečnih maščob in se počasi, a vztrajno lotite izgona celulita.

Voda tako in drugače
V boju proti celulitu je dobra hidracija vsekakor temeljni pogoj. Če namreč želimo iz telesa odplakniti strupe in odvečne maščobe, ki so se nabrale v celulitnih žepkih, to ne bo šlo brez vode. Zato zavestno popijte več čiste vode kot običajno (vsaj dva litra na dan), pomagate pa si lahko tudi s hrano, ki vsebuje veliko vode: kumarami, zeleno, lubenico, ananasom, zeleno solato, paradižnikom, brokolijem in zeljem.

Začimbe proti celulitu
Celulita pa se lahko lotite tudi z začimbami. Poper, čili in ingver pospešujejo delovanje presnove in izboljšujejo prekrvitev, zato so vsekakor odlični pomagači pri odpravljanju celulita. Medtem ko morate biti pri popru zmerni, saj tudi pospešuje apetit, to ne velja za čili, ki apetit zmanjšuje. Raziskave so namreč pokazale, da ženske po s čilijem začinjenem obroku pri naslednjem obroku jedo znatno manj. Je pa zato poper bogatejši z antioksidanti, ki jih v izjemno veliki količini vsebuje tudi ingver. Odličen antioksidant je tudi kurkuma, ki poleg tega tudi pomaga odvajati vodo, zato ne sme manjkati na seznamu proticelulitnih začimb.

prejšnji članek
10 najpogostejših laži med partnerjema
Zdravje
10 najpogostejših laži med partnerjema
naslednji članek
Se Meghan Markle res ne zna obnašati?
Svet slavnih
Se Meghan Markle res ne zna obnašati?
#obraziavenija
obraziavenija