telovadba foto: Dreamstime
Že res, da debelost zmanjšuje kakovost življenja, povečuje obolevnost za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi in skrajšuje življenjsko dobo, a zdravje lahko ogroža tudi poseganje po neprimernih shujševalnih dietah. Na slednje opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kjer menijo, da se diete pogosto izvajajo z izključevanjem določenih živil iz vsakodnevne prehrane.
''Pojavljajo se številne shujševalne diete, ki praviloma niso strokovno vodene. Večini je skupno, da imajo nizek energijski vnos in obljubljajo hitro hujšanje. Pri tem obstaja nevarnost, da oseba izgublja predvsem mišično maso in vodo, zelo malo maščobnega tkiva. Poleg tega običajno ne prinašajo trajnega uspeha, niso pestro sestavljene in ne vsebujejo dovolj nujno potrebnih esencialnih hranilnih snovi za telo,'' pojasnjujejo na NIJZ in dodajajo, da so stalna nihanja telesne teže dokazano nevarna za zdravje. Nekatere shujševalne diete lahko namreč celo vodijo do pomanjkanja posameznih hranil in posledično do bolezni ali bolezenskega stanja (npr. slabokrvnost), duševne spremembe, motnje krvnega obtoka in srčnega utripa. ''Znan je pojav t. i. 'jo–jo efekta', kjer telesna teža po koncu dietnega prehranjevanja lahko celo naraste nad prvotno vrednost. Shujševalne diete lahko v izjemnih primerih privedejo do prehranskih motenj.''
Katerim dietam se je dobro izogniti?
Kot pojasnjujejo na NIJZ, premišljene smernice zdravega prehranjevanja ne priporočajo enovrstne prehrane. Največ diet je ravno takšnih, ki pogojujejo nizko kalorični vnos živil in ravno slednjim se je po mnenju inštituta modro izogibati, saj lahko spremenijo našo presnovo.
''Zmotno je tudi prepričanje, da z izpuščanjem obrokov (npr. zajtrka) zmanjšamo energijski vnos in tako ustrezno izgubljamo kilograme. Vsak izpuščeni obrok telo razume kot obdobje stradanja, zaradi česar si ob vsakem naslednjem obroku ustvarja zaloge. Poleg tega si naslednji tak obrok sestavimo iz manj kakovostnih živil. Znano je, da pogosti in manjši dnevni obroki pozitivno vplivajo na naše zdravje in nam pomagajo ohranjati normalno telesno težo. Izogibanje maščobam, ki je prav tako pogosto pri dietah, ima lahko v skrajnih primerih tudi slabo stran, še zlasti če maščobe povsem izključujemo iz našega jedilnika. Zmotno je prepričanje, da so le maščobe krive za razvoj debelosti, čeprav je ta povezava značilna. Maščobe so v prehrani nujne, še zlasti zato, ker so nekatere maščobne kisline življenjskega pomena, z njihovim vnosom pa lahko vplivamo tudi na vnos v maščobah topnih vitaminov. Opozoriti želimo tudi na dejstvo, da nekateri industrijski izdelki, ki so osiromašeni maščob, vsebujejo večje količine sladkorja ali umetnih sladil in obratno.''
foto: Profimedia
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.