stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poznate resnico o oznakah na jajcih?

27. 3. 2018; 01.00
Avtor: V. M.
jajca2
Se ob nakupu jajc sprašujete, v kakšnih pogojih živijo kokoši, ki so jih izvalile? Pri odločitvi, katere izbrati, so vam v pomoč posebne oznake. Kakšna je razlika?

Na trgovskih policah lahko zasledite škatle z jajci, na katerih so štiri različne oznake. Izbirate lahko med jajci, ki so jih kokoši nesnice izvalile pod različnimi življenjskimi pogoji:

3 – baterijska reja

2 – talna reja

1 – prosta reja

0 – ekološka reja

Pri baterijski reji gre za tovarniško pridelavo jajc, kokoši so zaprte v kletkah, kjer ima vsaka 600 kvadratnih centimetrov uporabne površine. Naravne svetlobe nikoli ne vidijo, da ne bi poškodovale druga drugo, jim porežejo konice kljunov. V letu bivanja v kletki izležejo okoli 300 jajc.

jajca foto: Dreasmtime

Morda vam napis talna ali hlevska reja vzbuja nekoliko boljše občutke, a v resnici tudi te kokoši nimajo stika z naravo. Njihovi življenjski pogoji sicer niso tako zelo omejeni, kot pri baterijski reji. Kokoši niso nameščene v kletkah, po hlevu se prosto gibljejo, a na skupni površini se jih nahaja nekaj tisoč.

Kakšna pa je razlika med pašno oz. prosto rejo in ekološko rejo?

''Prosta reja in ekološka reja imata skupno le to, da imajo kokoši in piščanci prost prehod iz kurnika na prosto. Prosta reja, pri kateri so živali krmljene s konvencionalnimi krmili, je uvedena zaradi dobrobiti živali. Zahteve za ekološko rejo pa so ostrejše: več prostora za živali, tako v kurniku kot tudi na prostem, ekološka krma in omejitve pri uporabi veterinarskih zdravil za zdravljenje živali,'' pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

foto: Bobo

prejšnji članek
Hude posledice uživanja transmaščob
Zdravje
Hude posledice uživanja transmaščob
naslednji članek
Miša Molk delila več kot 40 let staro fotografijo
Svet slavnih
Miša Molk delila več kot 40 let staro fotografijo