nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hude posledice uživanja transmaščob

27. 3. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
obrez 1

pommes frites foto: Dreamstime

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da transmaščobe predstavljajo resen dejavnik tveganja za razvoj kroničnih srčno-žilnih bolezni, kapi in nekaterih rakavih obolenj.

Kaj so pravzaprav transmaščobe?

Gre za nezaželene maščobe, katero prisotnost v prehrani bi morali omejiti na čim nižjo raven. Zaradi potreb živilske industrije po bolj stabilnih maščobah in maščobah, ki se lažje oblikujejo, se olja lahko delno ali v celoti hidrogenirajo. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da ob tem nastanejo trdne ali poltrdne maščobe, ki so bistveno bolj obstojnejše in zato bolj zaželene v prehrambenih izdelkih. ''Kot stranski produkt delne hidrogenacije nastajajo t. i. transmaščobe, ki so postale del naše prehrane. Transmaščobe nastajajo tudi pri dalj časa trajajočem segrevanju rastlinskega olja na višjih temperaturah, npr. pri cvrtju.''

Transmaščob telo ne potrebuje. Na zdravje imajo škodljive učinke. foto: Profimedia

Nahajajo se v prigrizkih

Se sprašujete, kje se transmaščobe nahajajo? Morda boste presenečeni, a skrivajo se tako v predpakiranih živilih kot tudi v nepredpakiranih. Nahajajo se denimo v piškotih, rogljičkih, vafljih, slaščicah, prigrizkih in različnih namazih. Vsebujejo jih tudi mastna živila živalskega izvora, ocvrta hrana, krofi, ocvrto meso in krompirček.

pecivo foto: Dreamstime

Kako transmaščobe vlivajo na naše zdravje?

V začetku devedesetih let so prvič ugotovili, da imajo transmaščobe bistveno večji vpliv na razvoj ateroskleroze kot nasičene maščobe. Na stene žil se transmaščobe zlahka vežejo zaradi strukturnih lastnosti, slednje pa po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije predstavljaja resen dejavnik tveganja za razvoj kroničnih srčno-žilnih bolezni, kapi in nekaterih rakavih obolenj. ''Tveganje je po nekaterih ocenah celo 10-krat večje kot v primeru uživanja pretežno nasičenih maščob (mesna maščoba, maslo, kokosova maščoba). Najbolj dosledni in prepričljivi so dokazi o njihovem vplivu na razvoj bolezni srca in ožilja, vse več raziskav pa nakazuje tudi možnost njihovega vpliva na razvoj nekaterih vrst raka, nevroloških motenj, bolezni oči, sladkorne bolezni, debelosti, bolezni jeter, pa tudi vpliv na neplodnost in na razvoj dojenčkov. Transmaščobe povečujejo tudi potrebo po esencialnih maščobnih kislinah, ker tekmujejo z njimi za iste encimske sisteme,'' pojasnjujejo na NIJZ.

prejšnji članek
Moški, rojeni v temu astro znaku nikoli ne varajo
Horoskop
Moški, rojeni v temu astro znaku nikoli ne varajo
naslednji članek
Poznate resnico o oznakah na jajcih?
Zdravje
Poznate resnico o oznakah na jajcih?