Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudežna rastlina, ki lajša težave z dihali

14. 3. 2021; 01.00
Avtor: V. M.
pljučnik Pulmonaria officinalis

foto: Profimedia

Morda ste doslej mislili, da gre za ljubko travniško cvetlico, a zelišče z modrimi in rožnatimi cvetovi je pravzaprav cenjena zdravilna rastlina, poznana po imenu pljučnik.

Pljučnik cveti od marca pa vse do konca maja, našli pa ga boste ob gozdnih obronkih in travnikih, saj mu godijo vlažna območja. Ko se boste odpravili na sprehod po naravi, se spomnite na naš nasvet in naberite bogat šopek zdravilne rastline, ki vam bo služila kot učinkovito sredstvo za lajšanje težav z dihali, ledvicami in vnetji.

Pljučnik je kakopak potrebno posušiti. Zdravilni trajnici osmukajte cvetove in liste, ki jih nato posušite na temnem in suhem prostoru. Glavna sestavina pljučnika je sluz, ponaša pa se tudi s koktajlom učinkovin, kot je vitamin C, flavonoidi (močni naravni antioksidanti), čreslovine, saponin in kremenčeva kislina, ki pospešuje nastanek levkocitov in tako stimulira obrambne mehanizme telesa.

Zdravilni pripravek

Iz posušenega pljučnika si lahko pripravite izvrsten čaj, ki vam bo služil kot prva pomoč, ko vam bo ponagajalo zdravje. Gre za tradicionalno zdravilo, ki se je uveljavilo kot odlično sredstvo za lajšanje dihalnih obolenj in težav s kašljem.

Izdelate lahko tudi sirup, ki ga pripravite iz zelo močnega pljučnikovega čaja. Vse kar morate storiti je, da precejeni tekočini dodate sladkor ali med ter nekaj kapljic limoninega soka, nato pa vse skupaj nežno prevrite in prelijte v temno steklenico. Ohlajen pripravek dobro zatesnite in shranite na hladno, temno mesto.

prejšnji članek
Veste, kakšna je razlika med navadnim in grškim jogurtom?
Zdravje
Veste, kakšna je razlika med navadnim in grškim jogurtom?
naslednji članek
Lady Gaga kot Lady Gucci
Svet slavnih
Lady Gaga kot Lady Gucci
#obraziavenija
obraziavenija