zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S čemaževim sokom očistite celotni organizem

5. 4. 2018; 01.00
Avtor: V. M.
cemaz

foto: Profimedia

Ta divja rastlina velja za pravo vitaminsko bombo, z izjemno močnimi zdravilnimi učinki.

Čemaž je divja trajnica, ki se ponaša z več zdravilnimi lastnostmi kot česen. Raste v senčnih listnatih gozdovih, nabiramo pa ga od marca do maja. Zdaj je torej pravi čas, da naberete čemaževe liste, iz katerih si lahko pripravite zdravilen sok. A previdno, suličaste liste lahko nepoznavalci zlahka zamenjajo za strupene rastline.

In kakšni so učinki te zdravilne rastline?

Čemaž ima v prvi vrsti izjemno močan razstrupljevalni učinek. Z njegovo pomočjo lahko očistimo celotni organizem, saj iz njega odpravi še tako trdovratne in škodljive snovi. Sveže pripravljeni listi čistijo kožo, kri, pljuča, jetra, žolčnik, ledvice in mehur, pospešujejo pa tudi izločanje seča. Poleg razstrupljevalnih učinkov čemaž vpliva tudi na zniževanje holesterola in krvnega tlaka ter pomaga pri zaviranju nastanka krvnih strdkov.

foto: Profimedia

Kako pripraviti čemažev sok?

Učinkovitega razstrupljevanja se lahko lotite z domačim sokom, ki ga uživate po žlički. Priprava soka za razstrupljevalno kuro je sila preprosta. Potrebujete dve pesti čemaževih listov, ki jih oplaknete z vodo, stresete v mešalnik in dobro zmešate z decilitrom vode. Pripravek nato precedite in zdravilno tekočine prelijete v stekleničko. Slednjo shranite v hladilnik, sok pa uživate trikrat na dan po dve jušni žlici.

V Sloveniji lahko čemaž najdemo skoraj povsod, raste predvsem v senčnatih bukovih, hrastovih in gabrovih gozdovih, nabiramo pa ga od marca do maja.

V Sloveniji lahko čemaž najdemo skoraj povsod, raste predvsem v senčnatih bukovih, hrastovih in gabrovih gozdovih, nabiramo pa ga od marca do maja. foto: Profimedia

prejšnji članek
Popestrite pričesko z modo rutko
Moda&Lepota
Popestrite pričesko z modo rutko
naslednji članek
Razgaljena Tanja Ribič
Svet slavnih
Razgaljena Tanja Ribič