nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ujeli so jih! Kupovanje kozmetike prek spleta je lahko nevarno ...

25. 4. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
spleni nakupi kozmetika

foto: Profimedia

Pogosto nakupujete prek spleta? Pri kozmetičnih izdelkih bodite še posebej previdni, saj lahko vsebujejo prepovedane sestavine.

Evropska zakonodaja določa, da morajo biti izdelki na trgu varni. Slednje kakopak pričakujete tudi potrošniki, zlasti pri nakupu kozmetičnih in negovalnih izdelkov. A na spletu žal ni vedno tako, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

Nakupovanje kozmetike po spletu je dokaj varno, če se ponudba nahaja na spletnih straneh s sedežem v EU. ''Evropska zakonodaja namreč določa, da morajo biti kozmetični izdelki varni in ne smejo vsebovati sestavin, ki so prepovedane oz. za katere velja omejitev pri uporabi. Označeni morajo biti skladno s predpisi, potrošnike pa pri nakupu varujejo tudi pravila, ki urejajo nakupe prek spleta,'' pojasnjujejo na ZPS.

kozmetika, ličila foto: Dreamstime

Neustrezne sestavine, drugačne recepture znanih znamk

Kje potemtakem tiči težava? Gre za nakupe, ki jih potrošniki opravijo izven EU. Za lažji oris problematike strokovnjaki iz ZPS navajajo primer danskih kolegov, ki so kupovali v priljubljeni spletni trgovini s kozmetičnimi izdelki wish.com. Slednja ima sedež v ZDA, večina kozmetičnih izdelkov v ponudbi pa je s poreklom iz Kitajske.

koža foto: Dreamstime

Kot so po nakupu ugotovili strokovnjaki, več kot polovica izmed 39-ih izdelkov ni imela seznama sestavin (INCI seznam), ki je za kozmetične izdelke v EU obvezen. ''Na INCI seznamu morajo biti sestavine navedene po padajočem vrstnem redu, na prvem mestu je sestavina, ki jo je v izdelku največ. Seznam pa mora biti na izdelku oz. embalaži, če to ni možno, pa na prodajnem mestu ob izdelku.''

Poleg pomanjkljivih oznak, so prav tako ugotovili, da imajo nekateri kozmetični izdelki, ki jih dobro poznamo pri nas tudi drugačno recepturo. ''Konkretno: `legendarna´modra Nivea, kupljena prek wish.com, vsebuje dva visoko alergena konzervansa (methylisothiazolinone in methylchloroisothiazolinone), ki sta v izdelkih, ki jih ne speremo, prepovedana v EU od februarja 2017,'' pojasnjujejo na ZPS.

"Nakupov na spletni strani wish.com ne moremo priporočati. Veliko izdelkov ne ustreza standardom v EU, enostavno zato, ker nimajo seznama sestavin. Potrošnik ne ve, kaj je sploh v izdelku," opozarja Stine Müller iz danske potrošniške organizacije.

Previdno pri nakupu kozmetike prek spleta ... foto: Pexels

prejšnji članek
Tekmovalka Zvezde plešejo o tragični izgubi
Resničnostni šovi
Tekmovalka Zvezde plešejo o tragični izgubi
naslednji članek
Takole hrup vpliva na zdravje ljudi
Zdravje
Takole hrup vpliva na zdravje ljudi
#nasazenazenska
nasazenazenska