nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Na kaj morate biti pozorni, če nosite kontaktne leče?

18. 8. 2020; 03.00
Avtor: K.M.
kontaktne leče

Kontaktne leče po uporabi ne odvrzite v wc školjko! foto: Profimedia

Ena izmed najbolj priljubljenih in najbolj zanesljivih oblik korekcije vida so kontaktne leče.

Ali je korekcija vida s kontaktnimi lečami najboljša izbira za vas je odvisno od več dejavnikov: od oči, življenjskega sloga, proračuna in predvsem od tega, kar vam je priporočil vaš očesni zdravnik. Nošenje kontaktnih leč ima veliko prednosti. Da bi dobili največ od kontaktnih leč, ki jih nosite, upoštevajte nekaj preprostih navodil:

Zakaj kontaktne leče?

Z lečami si lahko pomagate ob kratkovidnosti, daljnovidnosti, starostni dioptriji in astigmatizmu, ob pravilni uporabi pa posamezniku prinašajo številne prednosti. Nekateri si življenja brez njih danes pravzaprav niti ne predstavljajo več in jih nosijo vsakodnevno, spet drugi le občasno – ob športnih aktivnostih ali posebnih priložnostih. Vsekakor pa omogočajo veliko večjo svobodo gibanja v primerjavi z nošenjem očal, hkrati pa naravni videz, kjer pokažete lepoto svojega obraza in oči.

Redni okulistični pregledi

Zelo pomembno je, da ob uporabi kontaktnih leč redno opravljate preglede vida, saj so leče kljub vrhunskim materialom tujek v očesu in potrebujejo odgovorno rokovanje in redno kontrolo. Tudi pred prvo uporabo leč se je dobro posvetovati z očesnim strokovnjakom. Priporočamo okulistični pregled v Optiki Aleksandra, kje vam bodo strokovnjaki naredili podroben pregled ostrine vida ter priporočil uporabo leč, ki so najbolj primerne za vaše oči, pregled pa zajema tudi obrazložitev vzdrževanja, vstavljanja in izstavljanja kontaktnih leč iz očesa.

Higiena

Najpomembneje je, da pazite na higieno pri vstavljanju in odstranjevanju leč. Tekočino v posodici je potrebno menjati vsak dan, preden jo znova napolnite pa jo dobro umijte in osušite. Posodico za leče menjajte vsake tri mesece. Tekočine za leče ne uporabljajte ponovno, najpomembnejše pa je, da nikoli za hranjenje leč ne uporabljate vode iz pipe. Na ta način namreč močno povečate možnosti vnetja oči. Vedno skrbno ločite tudi desno kontaktno lečo od leve in pazite, da ju ne zamešate. Kontaktne leče iz oči odstranite pred tuširanjem oziroma kopanjem. Z lečami ne spite, saj zaradi zmanjšanega dotoka kisika in hranil do roženice povečate možnosti infekcije.

Upoštevajte časovni okvir nošenja leč

Če ne upoštevate časovnega okvirja nošenja, leča lahko začne praskati po očesu, vid z lečami pa lahko postane nepopoln. Prav tako lahko pride do vnetij in hujših zapletov.

Priporočilo strokovnjaka

Razvoj kontaktnih leč je v zadnjih letih pripeljal do vedno boljših materialov z večjo vsebnostjo vode, boljšo prepustnostjo za kisik in gladkejšo površino. V Optiki Aleksandra priporočajo najnovejšo generacijo enodnevnih kontaktnih leč California Lens, katere združujejo izredno udoben material in eno najugodnejših cen na trgu. Na voljo so tudi dvotedenske kontaktne leče California Lens, prav tako kvalitetne in hkrati najcenejše kontaktne leče v ponudbi Optike Aleksandra.

prejšnji članek
Bi prepoznali to kožno obolenje?
Zdravje
Bi prepoznali to kožno obolenje?
naslednji članek
Maja Šuput pokazala mamo, oboževalci osupli
Moda&Lepota
Maja Šuput pokazala mamo, oboževalci osupli
#nasazenazenska
nasazenazenska