Zdravje
 

LCHF: Sladkor je največji greh!

21. 2. 2020; 15.00
Avtor: Bodi zdrava
dieta sladkor trak

foto: Pixabay

Low Carb, High Fat – manj ogljikovih hidratov in več maščobe. Dieta zagovarja uživanje zelo malo ali nič ogljikovih hidratov, razmeroma veliko maščob in zmerno uživanje beljakovin.

Kaj se dogaja v telesu?


Raziskave so pokazale, da se z izogibanjem sladkorju in škrobu stabilizira raven krvnega sladkorja, raven inzulina, ki sicer omogoča shranjevanje maščob, pa pade, to pa poveča izgorevanje maščob v telesu in okrepi občutek sitosti. Dieta je pokazala neverjetne rezultate, ki so pripeljali do dejstva, da lahko z izredno majhnimi vnosi ogljikovih hidratov stabiliziramo raven glukoze v krvi, sprožimo nastanek manjše količine inzulina, s tem pa se troši več maščobnih celic. Prehrana, ki jo predpisuje tovrstna dieta, je pot, da telo začne porabljati svoje rezerve v maščobnih celicah za gorivo namesto glukoze, saj v telesu ni prevelike količine inzulina, ki bi preprečeval razgradnjo. To je tudi razlog, zakaj imate po mastni hrani več ur občutek sitosti, pri predelanih ogljikovih hidratih pa ste lahko lačni že po pol ure. Poleg tega študije kažejo, da je pri dieti LCHF količina vnesenih kalorij občutno nižja, in to brez tehtanja hrane in štetja žlic.

Kaj lahko jeste?


Lahko jeste vse vrste mesa, ribe, jajca, zelenjavo, ki raste nad tlemi, in naravne maščobe (kot je denimo maslo). Izogibajte se sladkorju in škrobu (kruh, testenine, riž in krompir). Pri tem velja omeniti, da lahko pri mesu pojeste tudi kožo pri perutnini. Na jedilnik uvrstite vse vrste rib, od lososa, skuš, postrvi …, le ocvrtih ne jejte.
Plus za tiste, ki pri kuhi ne morete brez smetane. Ketonska dieta dovoljuje, da uporabljate veliko masla in smetane. Več ju bo, boljši okus bo imela hrana. Uporabite lahko tudi omake, ki si jih sami naredite na primer iz kokosovega in olivnega olja, poskusite pa lahko tudi s holandsko omako.
Zelenjava, ki naj se na vašem krožniku znajde večkrat: zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, šparglji, jajčevci, olive, špinača, blitva, gobe, kumare, zelena solata, avokado, paprika, paradižnik in čebula.
Pri mlečnih izdelkih vedno izberite polnomastne izdelke. Smetana naj ima štirideset odstotkov maščobe, veliko uporabljajte kislo smetano, grški/turški jogurt, polnomastne sire … Pri svežem mleku bodite pozorni na količino sladkorja, zato svetujemo, da berete podatke na embalaži, prav tako pa ne izbirajte izdelkov z nizko vsebnostjo maščob.

Življenje brez sladkarij


Najhujša pregreha pri dieti LCHF je sladkor. Ne pijte sladkih gaziranih pijač. Ne jejte čokolad in čokoladic, slaščic, vseh vrst peciva, sladoleda, žit za zajtrk. Prav tako si ne sladkajte kave ali čaja. Tudi škrob je prepovedan. Največ ga najdete v kruhu, testeninah, rižu, krompirju, čipsu, krompirčku, najrazličnejših kašah, kosmičih … Z jedilnika črtajte tudi sadje, ki vsebuje veliko sadnega sladkorja, in pivo zaradi njegove sestave. Namesto tega si občasno privoščite suho vino in temno čokolado, ki vsebuje vsaj sedemdeset odstotkov kakava.

prejšnji članek
Pravo vzdušje s pridušeno svetlobo
Zdravje
Pravo vzdušje s pridušeno svetlobo
naslednji članek
Kako prepoznamo naravno in ekološko kozmetiko?
Zdravje
Kako prepoznamo naravno in ekološko kozmetiko?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.