profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sladkorna bolezen: Zboleva vse več moških v tem delu Slovenije!

9. 11. 2018; 02.00
Avtor: V.M.
Sladkorna bolezen

foto: Arhiv Svet24

Med moškimi je sladkorna bolezen pogostejša kot pri ženskah, saj ima ugotovljeno sladkorno bolezen vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let; delež obolelih moških pa je v zadnjih 10 letih izraziteje naraščal, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje.

''Podobno kot v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je s spremljajočo obolevnostjo in posledicami za obolele, družine in skupnost postala pomemben javnozdravstveni izziv,'' pojasnjujejo na NIJZ in dodajajo, da je bilo do sedaj  v smeri boljšega obvladovanja sladkorne bolezni narejenega že veliko, še vedno pa ostajajo področja obvladovanja, ki jim je treba namenjati več pozornosti (tudi) v prihodnje.

Število sladkornih bolnikov se hitro povečuje

Kot pojasnjujejo na inštitutu, se število bolnikov s to kronično boleznijo hitro povečuje. Razloge za to lahko pripisujemo demografskem staranju, daljši življenjski dobi ter manjši umrljivosti splošnega prebivalstva in bolnikov s sladkorno boleznijo, večjemu deležu odkrite sladkorne bolezni (zlasti, kjer poteka aktivno presejanje) in izboljšanem zdravljenju ter večji razširjenosti dejavnikov tveganja (npr. debelost, zmanjšana telesna dejavnost itd.), hkrati pa se sladkorna bolezen v naraščajočem deležu pojavlja tudi med prebivalstvom srednjih let in zbolevajo vedno mlajši.

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo 14. novembra, sta NIJZ in Ministrstvo za zdravje organizirala, letos že 9. nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni. foto: Dreamstime

Kakšno je stanje v Sloveniji?

V letošnjem letu so posebno pozornost namenili proučevanju razlik v pojavljanju sladkorne bolezni na posameznih območjih v Sloveniji.  ''Med regijami ugotavljamo velike razlike, ki opozarjajo, da se zdravstvene potrebe prebivalcev med regijami razlikujejo. Sladkorna bolezen je pogostejša v vzhodnem predelu države z največjo prevalenco v Zasavju, Posavju, Savinjski in Pomurski regiji ter nekaterih območjih Podravske regije in Jugovzhodne Slovenije ter najmanjšo prevalenco v Goriški regiji. Ker na pojavnost sladkorne bolezni vpliva več, med seboj prepletajočih se dejavnikov, bodo naše prihodnje aktivnosti osredotočene na pridobivanje čim bolj natančnih in celovitih podatkov, ki bodo omogočali še bolj usmerjeno zasnovo intervencij s področja obvladovanja sladkorne bolezni,'' je povedal Prim. prof. dr. Ivan Eržen, z NIJZ.

prejšnji članek
Zvezda za Michaela Douglasa
Svet slavnih
Zvezda za Michaela Douglasa
naslednji članek
Ozadje odmevne fotografije in problematična ponudba v Sloveniji
Moda&Lepota
Ozadje odmevne fotografije in problematična ponudba v Sloveniji