Zdravje
 

Bolj kot je živilo hrustljavo, več nevarne snovi vsebuje

30. 11. 2018; 16.00
Avtor: Vera Simončič
piškoti

Nahaja se v hrustljavo zapečenih piškotih. foto: Revija Maja

Akrilamid je kemična spojina, ki se uporablja v proizvodnji papirja, plastike, lepil, predelavi rude, industriji barv ...Gre za spojino, ki dokazano povečuje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Zato je toliko bolj zaskrbljujoče, da se ta nevarna spojina pojavlja tudi v naši hrani.

Da akrilamid nastaja v živilih, so naključno odkrili švedski znanstveniki leta 2002. Spojina nastane, ko živila bogata s škrobom izpostavimo temperaturam višjim od 120 stopinj Celzija. Akrilamid nastaja predvsem med pečenjem in cvrtjem tako v pečici kot v ponvi. Ravno tista okusna rjava skorjica na kruhu, krompirju, piškotih … vsebuje največ akrilamida.

Pečen krompirček foto: Profimedia

Bolj kot je živilo zapečeno, več akrilamida vsebuje. To velja tako za industrijsko predelana živila ali pa za hrano pripravljeno v domači kuhinji.

Akrilamidu se popolnoma ne moremo izogniti, z drugačnimi tehnikami priprave in obdelave živil, pa lahko njegov vnos zmanjšamo.

Akrilamid se nahaja tudi v zapečeni skorji kruha.

Akrilamid se nahaja tudi v zapečeni skorji kruha. foto: PS

prejšnji članek
Justin Bieber se je vrnil v domovino
Svet slavnih
Justin Bieber se je vrnil v domovino
naslednji članek
FOTO: Kreativne ideje za adventne venčke
Moda&Lepota
FOTO: Kreativne ideje za adventne venčke
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.