Nahaja se v hrustljavo zapečenih piškotih. foto: Revija Maja
Da akrilamid nastaja v živilih, so naključno odkrili švedski znanstveniki leta 2002. Spojina nastane, ko živila bogata s škrobom izpostavimo temperaturam višjim od 120 stopinj Celzija. Akrilamid nastaja predvsem med pečenjem in cvrtjem tako v pečici kot v ponvi. Ravno tista okusna rjava skorjica na kruhu, krompirju, piškotih … vsebuje največ akrilamida.
Bolj kot je živilo zapečeno, več akrilamida vsebuje. To velja tako za industrijsko predelana živila ali pa za hrano pripravljeno v domači kuhinji.
Akrilamidu se popolnoma ne moremo izogniti, z drugačnimi tehnikami priprave in obdelave živil, pa lahko njegov vnos zmanjšamo.
Akrilamid se nahaja tudi v zapečeni skorji kruha. foto: PS
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.