kaki foto: Dreamstime
Na prodajnih policah lahko zasledite več sort kakijev, ki pa se med seboj razlikujejo po fazi stanja primernega za uživanje. Na Zvezi potrošnikov Slovenije priporočajo poseganje po mehkih kakijih ali trdih kakijih s semeni. Le ti so običajno lokalno pridelani, ponašajo pa se tudi z več koristnimi antioksidanti.
Ker pa kakije uvršamo na kar štiri skupine, je morda dobro, da se na kratko poučite o fazah zrelosti in primernosti uživanja. Takole pojasnjujejo na ZPS:
1 skupina kakijev
V tehnološki zrelosti so plodovi vedno užitni ne glede na oploditev in prisotnost semen, meso je svetlo obarvano z majhnimi rjavimi madeži. Užitni so trdi, splošno poznani kot kaki Vanilia, kar pa ni sortno ime, temveč se je prijelo kot splošno ime za trdoužiten kaki. Pri nas trdoužitni v omejenem obsegu rastejo kakiji sorte Rojo Brillante, ostali so uvoženi, večinoma za hitrejše zorenje izpostavljeni višjim koncentracijam ogljikovega dioksida.
2 skupina kakijev
Plodovi so ob tehnološki zrelosti užitni le oplojeni, neoplojeni pa so trpki in jih je potrebno omediti. So najpogostejša skupina kakijev v Sloveniji, mednje spada tudi sorta kaki Tipo.
3 skupina kakijev
Plodovi so ob tehnološki zrelosti vedno trpki ne glede na oploditev, užitni pa so le omedeni.
4 skupina kakijev
Plodovi so vedno trpki.
Kako hitro omediti kaki?
''Če želite kaki na hitro omediti, ga zaprite v kartonasto škatlo ali papirnato vrečko skupaj z jabolkom. Jabolka tvorijo zorilni plin etilen, ki bo povzročil, da bodo kakiji prej izgubili svojo trpkost,'' svetujejo na ZPS.
Imate radi kaki? foto: Dreamstime
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.