stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z droni pomagali oddaljeni vasici

28. 12. 2018; 04.00
Avtor: K. S.
profimedia-0041358699

cepljenje foto: Profimedia

Unicef je tokrat preko drona dostavil pomembna cepiva vasici na pacifiškem otoku Erromango, do katere lahko zaradi oteženega terena le s težavo dostopajo.

Težko si predstavljamo, da ne bi imeli na dosegu roke lekarne ali zdravnika, kjer bi lahko dobili potrebna zdravila ali se nenazadnje cepili, v kolikor bi to želeli ali bili primorani.A ravno to se dogaja mnogim ljudem, ki živijo v odročnih krajih sveta ter tako nimajo možnosti v pravem času dobiti zanje morda ključna zdravila.

Že leta se razna podjetja ukvarjajo s težavo, kako izboljšati transport preko uporabe novodobne tehnologije. Med tem ko so drone že večkrat uporabljali za dostavo raznih zdravil, je tokrat Unicef s pomočjo avstralskega podjetja Swoop Aero naredil korak dalje in tako omogočil cepljenje otrok v odročni vasici na otoku Erromango.

»Ker je pot precej dolga in naporna, lahko vas obiščem le enkrat mesečno,« pravi gospa Nampil, tamkajšnja lokalna medicinska sestra, ki redno skrbi za cepljenje tamkajšnjih otrok. Brez drona transport vzame veliko več časa in predvsem dela. Vas je namreč dosegljiv preko hoje ali uporabe čolna, kar v obeh primerih vzame več ur, za razliko od drona, ki je to opravil v pičlih 25 minutah.

Cepiva, ki so bila prenesena v škatli iz stiropora, katere notranjost so obložili z ledom, da je ohranjala nizko temperaturo, je prejelo kar 13 otrok in 5 nosečnic.

prejšnji članek
6pack Čukur delil prisrčen trenutek s hčerjo
Svet slavnih
6pack Čukur delil prisrčen trenutek s hčerjo
naslednji članek
Zadrževanje kihanja je smrtno nevarno!
Zdravje
Zadrževanje kihanja je smrtno nevarno!