Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tristopenjska dieta za najboljše življenje

21. 4. 2019; 01.00
Avtor: KS
balance-beach-blond-hair-1117493

Zastavite si cilj in delajte na njem foto: Pexels

Se tudi vi po najrazličnejših dietah vedno znova na koncu srečate z neželenim jojo učinkom? Potem je čas, da korenito spremenite svoje navade ter svoje življenje popeljete na bolj zdravo pot.

Znanstveno je dokazano, da so najbolj učinkovite tiste diete, ki vključujejo ne le zdrav način prehranjevanja, ampak tudi telovadbo. Pri tem namreč govorimo o trajni spremembi življenjskega stila, opuščanju slabih navad in spremenjenem odnosu do hrane.

Tokrat bomo govorili o dieti, ki so jo poimenovali kar dieta za najboljše življenje. Priznam, ko sem naletela nanjo, sem bila v dvomu. Kako je lahko najboljša? Kaj jo dela najboljšo? Mar ne temeljijo danes vse diete na ideji trajnega spreminjanja življenjskega sloga?

Redno se tehtajte foto: Pexels

Ko sem se nekoliko bolj poglobila vanjo, sem iz nje izluščila naslednje:

Gre za tristopenjski načrt za trajno izgubo teže. Korak za korakom se spreminjajo vaše navade, poveča se telesna aktivnost (no, za nekatere se dejansko šele začne), izboljša se prehrana in s tem se odpravijo ključne prehranjevalne težave.

Omenjeno dieto je ustvaril Bob Greene, osebni trener in fiziolog. Že glede na avtorja nam je lahko hitro jasno, da bo verjetno pretežno temeljila na telesni aktivnosti, pri čemer ne govorimo o žvečenju. Omenjeno dieto je objavil že daljnega leta 2006, a je postala popularna šele, ko jo je predstavila Oprah v svoji oddaji. Preizkusilo jo je kar nekaj zvezdnikov, sčasoma pa računajo, da bo postala še veliko bolj priljubljena. Boste k temu pripomogli tudi vi?

Tri stopnje do boljšega življenja

1.       Stopnja - vsaj 4 tedne

Prva stopnja temelji na pospeševanju presnove s telesno aktivnostjo, ki jo počasi povečujete. V tem času si dnevno privoščite tri strukturirane obroke in dve malici, pri čemer zadnji obrok zaužijete dve uri pred spanjem. Cilj prve stopnje je ustvariti redni vzorec vadbe in prehranjevanja.

Kako začeti? Prvi korak je merjenje telesne teže in določanje pravega pristopa k vadbi. Glede na vašo težo bo prirejen tudi trening. Vsekakor je smiselno, da se pri tem posvetujete z osebnim trenerjem.

Na naslednjo stopnjo lahko greste, ko izpolnite naslednji zahtevi:

·         Tedensko izgubite vsaj 0,5 kg teže.

·         Vsak dan se držite dnevnega načrta brez napak.

Jejte veliko sadja in zelenjave foto: Pexels

2.       Stopnja - vsaj 4 tedne

Drugi mesec bo veliko bolj osredotočen na samo spremembo jedilnika. Nova stopnja tako vključuje izgubo teže, zmanjševanje vnosa kalorij in spreminjanje izbire živil. Naučili se boste nadzirati lakoto in postopno spreminjati prehrano. Povečati se mora tudi zahtevnost telesne vadbe, nezdrava živila z nizko hranilno vrednostjo pa se morajo umakniti z vašega prehranskega seznama. Po drugi stopnji naj bi se bolje zavedali, kaj vam zbuja lahkoto, kaj vas sili v prenajedanje. Velik delež pri tem je namreč čustvenega izvora in dobro je, da to ozavestite.

Od vas se pričakuje, da v tem času redno pišete dnevnik, v katerem tudi definirate, ob katerem času ste bili lačni in kaj se je takrat dogajalo. Tako lahko ugotovite, kaj sproža občutek lakote, in kar je še pomembnejše: kaj sproža hrepenenje po točno določeni hrani. Prav tako si morate na tej stopnji zapisovati raven lakote in sitosti (1 = lakota je nevzdržna, 6 = potešeni ste, 10 = ste na robu bruhanja).

Postopoma se boste morali navaditi na manjše obroke. S svojega jedilnika boste prav tako morali odstraniti šest živil, ki imajo premalo hranilnih vrednosti oziroma spadajo med slabo hrano.

Na naslednjo stopnjo lahko greste, ko izpolnite naslednji zahtevi:

·         Ste 10 kg oddaljeni od svojega cilja.

·         Izguba telesne mase se je ustavila.

Spravite se v gibanje in naj trening postane del vsakdana foto: Pexels

3.       Stopnja - preostanek vašega življenja

Zadnja stopnja teži k usklajevanju zdrave hrane in telesne aktivnosti, ki ustreza posamezniku. Izboljšujete telesno pripravljenost in ustvarjate nove navade, novo rutino, ki vam bo v življenju pomagala tako na fizični kot psihični ravni.

Stabilizacijo in vzdrževanje zdrave telesne teže dosežete s pravo hrano in razumevanjem hranilnih vrednosti. Ja, verjetno boste morali začeti brati etikete na živilskih izdelkih in (žal) tudi šteti kalorije. Vsekakor to ni dieta za osebe, ki se jim to ne da ali ki na splošno ne želijo (ali ne morejo) telovaditi.

A ni vse tako črno. Dieta za najboljše življenje namreč vsebuje tudi koncept »najljubših jedi in posladkov«, ki vam dovoljuje, da vsak dan pojeste ali droben posladek ali eno izmed svojih najljubših jedi. Seveda pri tem govorimo o omejeni količini in omejenih kalorijah. S tem se boste izognili monotonosti in občutku pretiranega odrekanja ter veliko lažje dolgoročno ohranili zdrave prehranjevalne navade. Ne pozabite pa tudi na to, da več telovadbe lahko pomeni tudi večji piškot.

Prednosti in slabosti

Vsekakor je velik plus, da temelji na trajni spremembi prehranjevalnih navad in življenja nasploh. Spodbuja fizično aktivnost, ki ne nazadnje pomaga tudi k boljšemu splošnemu počutju in zdravju. Prav tako je spodbudno, da z dopuščanjem »najljubše jedi in posladkov« dovoljuje, da si VSAK DAN in ne le enkrat tedensko privoščimo posladek. Vendar, ali smo res dovolj močni, da pri tem ne pretiravamo?

Med slabosti lahko uvrstimo idejo, da si lahko pri čustvenih težavah vsak pomaga kar sam. So stvari, s katerimi se lahko oseba spopade brez pomoči, in so travme, ki potrebujejo drugačen pristop. Če sami med omenjeno dieto naletite na večji čustveni nemir, naj vam ne bo težko zaprositi za pomoč strokovnjake.

Prav tako je razvidno, da boste morda težko šli čez celoten tristopenjski proces brez osebnega trenerja. Če nikoli niste telovadili, ne morete vedeti, katere vaje delati in kako jih pravilno izvajati. Prav tako pa vam lahko izdela tudi okvirni prehranski načrt.

Kaj lahko povemo za konec? Omenjena dieta je vsekakor primerna za vse, ki želijo spremeniti svoje življenje na boljše, pri tem pa pobrskati tudi po sebi in se soočiti s strahovi, ki so jih doslej pometali pod preprogo. Vsaka stvar je na začetku malce težja, tudi tukaj ne morete pričakovati, da vam bo šlo vse z lahkoto. Vam je muka telovaditi? No, roko na srce, mar ni večini? A na neki točki preprosto morate začeti, saj drugače škodujete svojemu telesu in tudi psihi. Veliko je pozitivnih učinkov telovadbe, o katerih ste gotovo že kaj prebrali. Dieta Boba Greena je po svoje zdravorazumska, saj ne predstavlja ničesar novega. Vse to vemo, le da se doslej nismo bili pripravljeni podati na to novo pot zdravega življenja. Kaj vam torej lahko tu pomaga? Želja, jasen cilj in vztrajnost.

Redno pišite dnevnik

Redno pišite dnevnik foto: Pexels

Nenehno morate preverjati svojo telesno težo in se meriti

Nenehno morate preverjati svojo telesno težo in se meriti foto: Pexels

prejšnji članek
Kaj obleči na razgovor za novo službo
Moda&Lepota
Kaj obleči na razgovor za novo službo
naslednji članek
Zakaj Miha Rodman komaj čaka, da se konča Reka ljubezni?
Svet slavnih
Zakaj Miha Rodman komaj čaka, da se konča Reka ljubezni?