stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

10 nasvetov za zdrav krvni tlak

18. 5. 2019; 01.00
Avtor: K.M.
pocutje krvni tlak

krvni tlak foto: Revija Zarja

Redno merjenje krvnega tlaku je eden izmed najboljših preventivnih ukrepov v boju proti boleznim srca in ožilja.

Z namenom ozaveščanja o nevarnostih hipertenzije in spodbujanja ljudi k rednemu merjenju krvnega tlaka pod okriljem Združenja za hipertenzijo potekata akcija Mesec meritev maj z brezplačnimi meritvami krvnega tlaka po vsej Sloveniji ter posebni podporni projekt ZA KAJ TI BIJE SRCE?. Več informacij: www.zakajtibijesrce.si.

  1. Obdržite zdravo težo: že upoštevanje tega nasveta pomaga pri zniževanju zvišanega krvnega tlaka.
  2. Redno telovadite: rekreaciji posvetite približno 30 minut dnevno. Da bi bil napor učinkovit, se morate počutiti ogreti, se zmerno zadihati, vaš srčni utrip mora biti hitrejši kot je običajno.
  3. Uživajte veliko raznovrstnega sadja in zelenjave vsak dan. Zelenjavo uživajte surovo ali rahlo poparjeno, da zaužijete največ hranil. Prednost dajte sezonskemu sadju in zelenjavi.
  4. Dnevno si privoščite vsaj 7 ur kvalitetnega spanja, po katerem se zbudite spočiti. Kronično pomanjkanje spanja zvišuje krvni tlak.
  5. Omejite vnos soli: ne pozabite, da je veliko soli prikrite v predelani hrani. Veliko je zaužijete s kruhom, mesnimi izdelki, žitaricami in predpravljenimi jedmi (juhami in omakami). Vedno preverite vsebnost soli v živilih in uživajte manj soli.
  6. Omejite vnosa maščob in sladkorja: Izogibajte se cvrtju. Preverite vsebnost živil in bodite pozorni na “prikrite” sladkorje pod drugimi imeni, kot so saharoza, dekstroza, fruktoza in glukoza.
  7. Opustite kajenje tobaka! Vaš krvni tlak dejansko porašča, medtem ko kadite. Kajenje je škodljivo za vaše arterije.
  8. Omejite vnos kofeina – in ne pozabite – kofein se nahaja v nekaterih gaziranih pijačah, v kavi in pravem čaju.
  9. Ne uživajte preveč alkohola: držite se priporočil za največji dnevni vnos – običajno manj kot 2 enoti za moške in 1 za ženske (1 enota = malo pivo ali kozarec vina).
  10. Sprostite se: stres prispeva k zviševanju krvnega tlaka. Izogibajte se stresnim okoliščinam, če je le možno in si omogočite čas za sproščanje. Sprostite se lahko na različne načine, npr. v mirnem okolju, z druženjem, ob telesni vadbi ali s smehom.
prejšnji članek
Kam, če potuješ sama?
Življenjski slog
Kam, če potuješ sama?
naslednji članek
Teh napak Indira pri ženskah ne more spregledati
Svet slavnih
Teh napak Indira pri ženskah ne more spregledati