rok snežič, Anita Peček Stramšak
Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana Đuđić?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako si narediti delovno mesto bolj zdravju prijazno?

24. 7. 2019; 02.00
Avtor: A.K.
Tudi preprosta, nezavestna nemirnost je dobra za mišice in lahko porabi nekaj kalorij.

Tudi preprosta, nezavestna nemirnost je dobra za mišice in lahko porabi nekaj kalorij. foto: dreamstime

Na delovnem mestu preživimo približno tretjino svojega življenja, kar je res ogromno časa, zato si morate dovoliti, da si v službi vzamete aktivni odmor.

Ne glede nato, kako natrpan je vaš delovni urnik, si vsak dan dovolite, da si vzamete čas in naredite korak k boljšemu počutju in zdravemu načinu življenja. Ena od praktičnih rešitev so aktivni odmori, katerih posledica in pozitivni učinki so vidni tako na psihološkem, fizološkem kot tudi sociološkem področju. Priporočamo, da v času delovnega dne opravite kratke aktivne odmore.

Opomnik si nastavite na 25 min. Ko se čas izteče naredite krajši premor v dolžini 3 – 5 min. Po zaključenih štirih ciklih pa naj bi si posameznik vzel daljši, vsaj 15 minutni odmor. Tovrstna metoda je primerna predvsem za poklice, ki zahtevajo visoko stopnjo koncentracije, običajno delovno mesto pa je pisarna. Namen premora je sprostitev in razteg mišično-tetivnih struktur, ki so zaradi prisilne drže prikrajšane. Duševna koncentracija je kot mišica, ki po dolgotrajni uporabi potrebuje počitek - tako kot nekdo, ki dviguje uteži v telovadnici, potrebuje počitek, preden opravi drugi krog ponovitev.

V času delovnega dne opravite kratke "aktivne odmore". foto: dreamstime

Med daljšim odmorom pojdite na 10-minutni sprehod po stavbi ali pa hodite navzgor in navzdol po stopnicah - namesto da bi sedeli za mizo in preverjali e-pošto. To ima lahko dolgoročne in kratkoročne pozitivne učinke na razpoloženje. Preprost pet ali deset minutni sprehod bo spodbudil vaš metabolizem in ohranil telo v gibanju. S seboj vzemite sodelavce in sprehod združite še s prijetnim klepetom.

Tako se boste vsaj malo razgibali in vaše počutje bo zagotovo boljše. Ne pozabite: Fizična aktivnost ni nujno formalna vaja, da bi imela svoje prednosti: Tudi preprosta, nezavestna nemirnost je dobra za mišice in lahko porabi nekaj kalorij. Poleg tega boste morda ugotovili, da vas gibanje ohranja osredotočeno in pozorno.

prejšnji članek
Noro spoznanje: Moški ne zdržijo več, ampak čutijo manj bolečine
Zdravje
Noro spoznanje: Moški ne zdržijo več, ampak čutijo manj bolečine
naslednji članek
V takšne kopalke lahko končno skoči Gaja
Svet slavnih
V takšne kopalke lahko končno skoči Gaja
#obraziavenija
obraziavenija