nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prepoznajte znake svežih in pokvarjenih rib

6. 8. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
ribe

Najbolj prepoznaven znak svežih rib je ta, da nimajo vonja. foto: Pexels

V kolikor se z ribami od ulova do porabe ne ravna pravilno, se meso hitro pokvari. Ker so pokvarjene ribe za prehrano neprimerne in zdravju zelo škodljive, je prav, da se seznanite z znaki svežih in pokvarjenih rib.

Pri ocenjevanju naj vas vodi misel, da meso svežih rib nima vonja, za več informacij pa sledite nasvetom Nacionalnega inštituta za javno zdravje …

Kako prepoznamo sveže ribe?

Sveže ribe spoznamo po površini živo svetle barve in jasnega bleska, napeti koži in tesnem prilagajanju lusk telesu. Sveža riba pri prijemanju polzi iz rok, njene škrge so vlažne, živo rdeče, pokrite z nekoliko steklasto sluzjo in nimajo nikakršnega vonja ali pa je ta tipičen za svežo ribo, pojasnjujejo na NIJZ.

Pokvarjene ribe močno zaudarjajo

Pokvarjene ribe spoznamo po obarvani koži in umazanem videzu ter gnilem vonju. Zato je pametno, da si tudi v restavraciji ribe, preden nam jih pripravijo, ogledamo, svetujejo na inštitutu.

Kako preproznamo sveže glavonožce?

Sveže glavonožce spoznamo po svežem vonju, vlažni koži brez sluzi ter značilni naravni barvi in pigmentaciji. Meso morajo imeti žilavo in trdo.

Bodite pozorni na vonj. V kolikor meso zaudarja, ni primerno za uživanje. foto: Pexels

Rakovo meso je hitro pokvarljivo

Meso rakov je neposredno ob ulovu sterilno, a se zelo hitro kvari. Čim raki pridejo v neprimerne življenjske razmere (pomanjkanje kisika, prevoz, bolezen), njihova odpornost hitro slabi in mikroorganizmi prodirajo v njihovo notranjost.

"Zato najdemo v mišičevju mrtvih, pa tudi oslabljenih rakov psihrofilne mikroorganizme, med katerimi prevladujejo predvsem fluorescentne bakterije, najdemo pa tudi mikrokoke, vrste bacillus, proteus in E.coli," so navedli na inštitutu. Raki, ki niso več sveži, so slabo gibljivi, pri dotiku se ne branijo in počasi poginejo. Takšni raki niso primerni za prehrano ljudi, kakor tudi škampi črno-rjave barve.

Kdaj je meso školjk najbolj kvalitetno?

Pri školjkah pa mora biti nadzor nad proizvodnjo in prometom zelo učinkovit, saj školjke lahko povzročijo zelo nevarne zastrupitve in okužbe ljudi. Školjke morajo biti sveže. Po kakovosti je najboljše meso školjk v zimskem času in v zgodnji pomladi, tedaj tvorijo glikogen v takšnih količinah, da postanejo debele in mastne, svetlo obarvane, delikatesnega vonja in sladkega okusa.

Poleti in jeseni postanejo izsušene, žilave in temno obarvane. Meso bolnih školjk je praviloma izsušeno, pa tudi sluzavo; takšne školjke so neokusne in niso primerne za prehrano, so še navedli na NIJZ.

Sveža riba pri prijemanju polzi iz rok.

Sveža riba pri prijemanju polzi iz rok. foto: Pexels

prejšnji članek
Kaj storiti, če vas ugrizne klop?
Zdravje
Kaj storiti, če vas ugrizne klop?
naslednji članek
Voditeljica šokirana zaradi razjarjeni Roberta Roškarja
Svet slavnih
Voditeljica šokirana zaradi razjarjeni Roberta Roškarja