Zdravje
 

Kako nevarne so industrijsko predelane maščobe?

2. 9. 2019; 15.00
Avtor: A.K.
Industrijsko predelane maščobe so krive za kopičenje kilogramov na trebuhu

Industrijsko predelane maščobe so krive za kopičenje kilogramov na trebuhu foto: profimedia

Ste vedeli, da so Industrijsko predelane maščobe krive za kopičenje kilogramov na trebuhu?

Stranski produkt nasičenih maščob so maščobne kisline, te pa se pospešeno nabirajo predvsem na trebuhu oziroma znotraj trebušnih organov. Ljudje, ki pojedo veliko industrijsko predelane hrane, imajo zato večji trebuh.

Tako kot druge maščobne kisline se tudi predelane maščobe usedajo na membrane mišičnih celic. Problem se pojavi, ker predelane maščobe slabo vplivajo na presnovni proces v teh celicah: njihova sposobnost predelave glukoze je okrnjena, na kar opozarjajo tudi kardiologi. Če mišice, ki se jim moramo zahvaliti za hitro presnovo, ne zmorejo več absorbirati oziroma porabiti glukoze, krvni sladkor naglo pada in narašča, posledično se zviša raven inzulina in nevarnost za porast telesne teže naraste za celih 50 odstotkov.

Industrijsko predelane maščobe predčasno postarajo možgane - do celih 19 let. foto: profimedia

Ali ste vedeli?

Medicinski center Univerze v Chicagu je o industrijsko predelanih maščobah dognal naslednje:

- Predčasno postarajo možgane - do celih 19 let.

- Povečajo nevarnost za bolezni srca za 47 odstotkov in več.

- Oslabijo imunski sistem, saj zaradi njih B-vitamini niso več učinkoviti.

- Podvojijo nevarnost za Alzheimerjevo bolezen.

- Povečajo nevarnost za raka, ker pospešijo absorbcijo encimov, ki vežejo nase strupe.

- Znižajo kakovost mleka pri doječih materah.

Z dieto očistimo telo predelanih maščob

Nemogoče se jim je povsem izogniti, vendar lahko z naslednjo razstrupljevalno dieto pomagate organizmu, da si opomore od umetne hrane. Brez težav boste izgubili do kilogram in pol telesne teže na teden ter poživili telo in duha.

Vsak dan uživajte:

Vsaj eno porcijo glavnate zelenjave, kot so brstični ohrovt, zelje, brokoli, cvetača. Zelenjava pomaga ledvicam, da predelajo strupene maščobe v vodotopne, ki se zlahka izločijo iz telesa.

Vsak dan zaužijte vsaj eno porcijo agrumov, kot so limone, pomaranče, grenivke. Vitamin C je naravni antioksidant, ki polovi proste radikale, še preden lahko ti škodujejo ledvicam. Pravzaprav hrana, bogata z vitaminom C, pospeši razgradnjo maščob do 35 odstotkov.

Vsaj enkrat na teden zaužijte od 0,5 do 1 dl lanenega semena ali od 1 do 2 žlici lanenega olja. Omega-3 maščobne kisline bodo pomagale ledvicam in prebavnemu traku pri okrevanju od industrijsko predelane hrane.

prejšnji članek
Barvit utrip mesta
Življenjski slog
Barvit utrip mesta
naslednji članek
V teden boste stopili zelo precizno naravnani
Horoskop
V teden boste stopili zelo precizno naravnani

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.