Zdravje
 

Sušenje aromatičnih zakladov zeliščnega vrta

21. 8. 2021; 15.00
Avtor: A.K.
Zelišča s svojim vonjem v hiši ustvarjajo posebno vzdušje.

Zelišča s svojim vonjem v hiši ustvarjajo posebno vzdušje. foto: profimedia

Zelišča so v kuhinji in hiši uporabna na veliko različnih načinov, ne le pri kuhi, številna med njimi so tudi zdravilna.

Zelišča so v kuhinji in hiši uporabna na veliko različnih načinov, ne le pri kuhi, številna med njimi so tudi zdravilna, ali s svojim vonjempa  v hiši ustvarjajo posebno vzdušje. Sicer so seveda najboljša sveža zelišča, a tudi posušena ohranijo veliko svoje arome in zdravilnih moči. Za sušenje je rastline najbolje nabrati zjutraj, brž ko se posuši rosa. Glede na to, katero zelišče ste nabrali, sušite posamezne liste na prtih ali cela stebla v šopkih na zračnem, a obenem temnem mestu v hiši ali zunaj.

Drobnolistna zelišča

Pred sušenjem skrbno preglejte vsako vejico in odstranite poškodovane ali uvele cvetove in liste.

Za sušenje potrebujete:

sveže zelišče

2-3 l vode

papirnate kuhinjske brisače, papirnate vrečke

Zelišče povežite v šopke. Vodo zavrite in šopke na hitro potopite vanjo. Otresite jih in položite na kuhinjsko brisačo ter počakajte, da voda odteče. Šopke spravite v papirnate vrečice, da se ne zaprašijo, ter jih obesite.

Pred sušenjem skrbno preglejte vsako vejico in odstranite poškodovane ali uvele cvetove in liste. foto: dreamstime

Koristni nasveti

Pripomočki pri sušenju:

Sušilni okvir lahko sestavite sami, tako, da čez lesen okvir ohlapno napeljete vrvico in vse skupaj prevlečete z mrežico proti komarjem.

Okvir ali rešetko iz pečice prekrijte s krpo iz gaze. Za zaščito pred žuželkami in ptiči sušeče se zelišče pokrijte z drugo krpo.

Za skladiščenje niso primerne pločevinke in aluminjaste posode. Priporočljivi so stekleni kozarci z navojem, keramične posode, papirnate vrečke ali vrečke iz gaze in platna. Pregled si zagotovite z etiketami z datumom in podatki o vsebini.

Pomembni podatki za sušenje zelišč:

Preden posušena zelišča spravite v neprodušno zaprte posode, jih morate dodatno sušiti na zraku vsaj še 5 dni po sušenju.

Sušenje na prostem ali v sušilnih omarah sicer traja dlje kot v pečici, zato pa zahteva manj energije.

Sušena zelišča predelajte v začimbni prah.

Čas sušenja svežih zelišč je odvisen od debeline stebel in zračne vlage na mestu sušenja. Trda stebla in rebra listov lahko odstranite tako, da posušena zelišča previdno zmanete med dlanmi.

Sušena zelišča predelajte v začimbni prah. foto: profimedia

prejšnji članek
Z vadbo do optimalne presnove
Zdravje
Z vadbo do optimalne presnove
naslednji članek
Velika preobrazba Tanje Kocman
Svet slavnih
Velika preobrazba Tanje Kocman

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.