Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razstrupljevalne diete, res delujejo ali z njimi le izgubljamo čas?

25. 9. 2019; 04.00
Avtor: A.K.
Razstrupljevalni napitki so lahko odličen dodatek k urejeni prehrani in redni telovadbi.

Razstrupljevalni napitki so lahko odličen dodatek k urejeni prehrani in redni telovadbi. foto: profimedia

Rumeni tisk pogosto poroča, da se znane osebnosti za lep videz in sijočo podobo lahko zahvalijo razstrupljanju oz. detoksifikaciji.

Razstrupljevalna dieta je običajno zelo omejevalna in predpisuje nenavadne kombinacije živil. Večina tovrstnih diet zahteva popolno ali delno postenje in "odplavljanje" strupov s pitjem velikih količin vode in zeliščnih čajev. Poleg tega očiščevalne diete ne vsebujejo beljakovinskih živil in industrijsko predelane hrane. Jedilnik večinoma sestavljajo solate in surova zelenjava. Kratkotrajni program razstrupljanja pa lahko dopolnjujejo tudi savnanje, uživanje odvajal ali čiščenje debelega črevesja.

So take diete učinkovite?

Ocena učinkovitosti razstrupljevalnih diet je težavna, ker ni enotne opredelitve "detoksifikacije". Drži, da lahko zbolimo, če se v telesu preveč nakopičijo nekatere snovi, ki jih zaužijemo ali proizvedemo. Toda za reguliranje vrednosti strupenih snovi skrbijo nekateri telesni organi, še posebno jetra, ledvice in debelo črevo. So diete učinkovitejše od teh organov? Razen tega, da se zaradi njih odpovemo alkoholu - eni najobičajnejših "strupenih" snovi - in tega, da predpisujejo uživanje večjih količin vlaknin, ki poskrbijo, da normalno odvajamo blato, ni dokazano, da bi prav posebno pospeševale izločanje škodljivih snovi. 

Po nekaj dneh očiščevalne diete bomo zagotovo vsaj začasno shujšali, ni pa dokazano, da bo zaradi tega telo manj "zastrupljeno". Taka dieta naj ne traja več kot nekaj dni, saj je omejevalna in z njo dobimo le malo energije, tako da se lahko zgodi, da bomo zaradi nje slabotni in utrujeni. 

prejšnji članek
Tu so novi posnetki malega Archija
Svet slavnih
Tu so novi posnetki malega Archija
naslednji članek
Skotopični sindrom: 'Na pomoč, črke se premikajo!'
Zdravje
Skotopični sindrom: 'Na pomoč, črke se premikajo!'
#nasazenazenska
nasazenazenska