pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi starih naprav ne morejo do preiskav?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pomen redne telesne aktivnosti

22. 10. 2019; 03.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
gibanje, zenski

Vsako telesno gibanje je pomembno, naj pa bo predvsem redno. foto: Shutterstock

Telesne aktivnosti zmanjšujejo tveganje za nastanek raka dojk in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni. Na to opozarja tudi doc. dr. Vedran Hadžić, dr. med., s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Že skoraj vsakodnevno se opozarja na redno telesno aktivnost, ki izboljšuje človekovo telesno zasnovo, z njo pa lahko tudi za 12–26 odstotkov zmanjšamo primarno ogroženost. Doc. dr. Vedran Hadžić, dr. med., s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani poudarja, da ženske, ki so že prebolele raka dojk, lahko z ohranjanjem ustrezne telesne teže pomagajo zmanjšati tveganje za ponovitev bolezni. Pomembno je, da smo vsak dan zmerno aktivni vsaj 30–60 minut. Telesna dejavnost ni samo šport, kot si navadno predstavljamo, ampak lahko za zdravje poskrbimo tudi s hojo, vrtnarjenjem, gospodinjskimi opravili, plesom. Redna telesna dejavnost prispeva k ohranjanju primerne telesne teže, saj tudi prekomerna telesna teža in velika količina trebušne maščobe povečata tveganje za nastanek raka dojk.

150 minut vadbe na teden je dovolj za vzdrževanje zdravja, 300 minut pa za njegovo izboljšanje.

Že sprehod je včasih dovolj foto: Shutterstock


Pomen življenjskega sloga
»Zdrav življenjski slog je najpomembnejši (40 %), na drugem mestu je vpliv okolja (30 %), sledi dednost (30 %). Zato pravim, da ni nikoli prepozno, da se začnemo gibati. Telesna vadba je zdravilo. To je še toliko pomembnejše v poznejšem obdobju življenja, ko telo začne pešati, procesu usihanja pa se pogosto pridružijo še bolezni. Kdor je poskusil, ve, da lahko z redno vadbo dosežemo skorajda čudeže. Pomemben sestavni del zdravega življenjskega sloga pa sta še osebna sreča in zadovoljstvo,« je o tem, zakaj bi morali v svoje življenje vključiti tudi vadbo, še povedal doc. dr. Vedran Hadžić.

prejšnji članek
Spoznajte vasico, kjer je naseljenih zgolj 6 hiš
Zdravje
Spoznajte vasico, kjer je naseljenih zgolj 6 hiš
naslednji članek
Toliko hrane v popvprečju zavrže prebivalec Slovenije
Zdravje
Toliko hrane v popvprečju zavrže prebivalec Slovenije