nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Spoznajte vasico, kjer je naseljenih zgolj 6 hiš

22. 10. 2019; 04.00
Avtor: K.M.
Pedrovo

Pedrovo

V Mesni občini Nova Gorica, v neposredni bližini prelepega gradu Rihemberk, se nahaja pravljična vasica Pedrovo, v kateri sta pred dobrima dvema desetletjema živela zgolj dva prebivalca, danes pa je tam uradno naseljenih šest hiš.

Do vasi Pedrovo se pripeljete skoraj po gozdnati poti, ki se odcepi od glavne vasi Branik - Komen. V samo vas pa lahko dejansko pripeljejo zgolj osebni avtomobili. Če boste Kras in vasico obiskali s kombijem, tako kot smo to želeli storiti mi, ga boste žal morali pustiti nekaj metrov pod vrhom griča, kjer se nahaja strnjeno naselje hiš starih med 200 in 300 let. Od teh jih ima danes zgolj 27 hišno številko, uradno pa jih je naseljenih šest. Vodovoda nimajo, zato se na star način z vodo še vedno oskrbujejo s pomočjo vodnjakov ali štirn, kot jim rečejo domačini, ob hišah. Predvsem poleti pa za oskrbo z vodo z dostavo poskrbi občina. 

Vasica se počasi obnavlja, kar nekaj hiš in poslopij pa je še vedno zapuščenih.

Če so bili pred sto leti v vasi usmerjeni v vinogradništvo in so sloveli celo po največjem sodu v teh koncih, pa gre danes predvsem za ekološko in umetniško (ecoart) usmerjeno vasico, ki zatočišče ponuja najrazličnejšim popotnikom. Predvsem pa ponuja skok v preteklost, saj so hiše obnovljene v klasičnem kraškem slogu izpred sto ali dvesto let, prebivalci pa ne pustijo, da bi jih čas prehitel.  

Pravljično naselje

Vas je nekoč slovela po številnih vinogradih in kostanjevih nasadih, danes pa ponuja neverjeten razgled na dolino. Cerkvica svetega Duha, ki je bila prvič omenjena v 13. stoletju, obnovljena pa v 16., na začetku vasi pa stoji še danes. V začetku 20. stoletja je bilo tam sicer naseljenih več kot 100 prebivalcev, vojni in kasnejša oddaljenost od doline, pa so razlogi, ki so botrovali k temu, da so se prebivalci počasi selili v večja naselja. Pred približno 25 leti so posestvo v Pedrovem kupili Abramovi in tako postali družina, ki je v vas vrnila življenje. Proti koncu leta bodo na koncu vasi odprli tudi prvo galerijo, ki bo še dodatno izoblikovala turistično ponudbo.

Obnovljena hiša v vasi Pedrovo.

Poleg njih za turistično ponudbo dobro skrbijo tudi Toncevi, ki so del vasi že od leta 1896, ko so kupili posest, a je ta od sredine 20. stoletja samovala. Leta 2006 jo vnuk takratne lastnice začel obnavljati in postopoma ustvaril ekološko kmetijo, ki predstavlja pravo oazo za pobeg od hitrega tempa življenja. Apartmaji, sobe, zajtrk, ki ga pripravijo lastniki, celo bazen in kmalu tudi savne. Ob tem pa naj omenimo, da kljub brezžični povezavi, pokritost s signalom ni odlična, zato se vam zna zgoditi, da se zelo hitro in preprosto odklopite od zunanjega sveta. 

Ekološka turistična kmetija Toncevi, pogled na nekdanjo 'štalo', ki je danes spremenjena v apartmaje.

Turistična ponudba

Predvsem v zadnjih letih želijo prebivalci Pedrovega v vas vrniti nekaj živahnosti. Za to skrbijo tudi z zelo raznoliko turistično ponudbo. Številne obiskovalce in nekdanje prebivalce v vas tako privabi poletna prireditev Obujeno Pedrovo, na kateri poleg razgibanega dogajanja ponudijo tudi dobrote sedanjih in nekdanjih domačinov ter prebivalcev sosednjih vasi. Seveda pa si lahko vasico izberete tudi kot končno točko pešpoti z Branika ali gradu Rihemberk, ali pa jo izkoristite kot eno izmed modernih turističnih atrakcij - digitalne detoksikacije. 

prejšnji članek
Nicki Minaj poročena s kriminalcem
Svet slavnih
Nicki Minaj poročena s kriminalcem
naslednji članek
Pomen redne telesne aktivnosti
Zdravje
Pomen redne telesne aktivnosti