pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Študija o vplivu ibuprofena na virus še ni bila izvedena

17. 3. 2020; 02.00
Avtor: V.M.
tablete, zdravila, obrez

fotografija je simbolična foto: dreamstime

Na spletu so se pojavila opozorila o zdravilu ibuprofen, ki naj bi pospeševalo razvoj bolezni covid-19. Kaj o tem menijo strokovnjaki?

Med številnim deljenjem nepreverjenih informacij se je pojavilo tudi opozorilo o zdravilu ibuprofen, ki po pričevanjih posameznikov povzroči širjenje in agresivnejši razvoj virusa v telesu. Ker stroka študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo še ni izvedla, te trditve ne more potrditi ne dr. Bojana Beovič, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ne stroka na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kot pojasnjujejo, so navedbe, da nekatera zdravila za lajšanje vročine slabo vplivajo na bolezen, za enkrat zgolj ugibanja, kljub temu pa predlagajo, da se za lajšanje bolečin v prvi vrsti vseeno uporablja paracetamol.

Preventivnemu pozivu se je pridružila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen.

Tudi tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier je potrdil, da še nimajo na voljo novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo. Strokovnjaki namreč slednje še preverjajo.  "Svetujemo, da v primeru suma vzamejo paracetamol namesto ibuprofena," je dejal Lindmeier in ob tem poudaril, da to velja izključno za jemanje zdravil brez posvetovanja z zdravnikom.

Opozorila foto: Facebook

Družba Reckitt Benckiser, ki proizvaja zdravilo z ibuprofenom Nurofen, obvešča, da ni seznanjena z dokazi, da bi imel ibuprofen škodljiv vpliv na izid pri bolnikih z boleznijo COVID-19. Večina evropskih zdravstvenih organov še vedno priporoča ustrezno uporabo ibuprofena in paracetamola kot del simptomatskega zdravljenja bolezni COVID-19.
"Varnost potrošnikov je pri nas na prvem mestu," so pri družbi Reckitt Benckiser zapisali v odziv na nedavne objave. "Kot odgovorna organizacija, katere delovanje temelji na znanosti, bomo kot vedno aktivno preučili vsa poročila, s katerimi bomo seznanjeni, in sodelovali z regulativnimi organi, da jih ocenimo v skladu z uveljavljenimi postopki farmakovigilance. Po vsaki takšni presoji bomo posredovali vse morebitne dodatne informacije ali napotke, potrebne za varno uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID)," so še poudarili.

prejšnji članek
Kako se lahko v času samoizolacije spoprimete s psihično stisko?
Zdravje
Kako se lahko v času samoizolacije spoprimete s psihično stisko?
naslednji članek
Gaja Prestor zaradi koronavirusa ujeta sredi ničesar
Svet slavnih
Gaja Prestor zaradi koronavirusa ujeta sredi ničesar