nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stevija, naravno sladilo, ki ne redi

2. 9. 2020; 02.00
Avtor: M.M.Ž. /Revija Zarja
stevia

stevia foto: Dreamstime

Stevija je naravno sladilo, ki postaja vse bolj priljubljeno, kot nadomestilo za sladkor in pomoč pri hujšanju in diabetesu. Njena glavna odlika je, da kljub izjemno sladkemu okusu ne vsebuje kalorij.

Stevija je izredno zanimiva rastlina, saj je kar 200-krat slajša od običajnega sladkorja. Je naravno sladilo, ki postaja vse bolj priljubljeno kot nadomestilo za sladkor in pomoč pri hujšanju in diabetesu. Njena glavna odlika je, da kljub izjemno sladkemu okusu ne vsebuje kalorij.

Izvira iz Paragvaja in Brazilije. Domorodni Indijanci jo uporabljajo že vsaj 1500 let. Z njo sladkajo pijače in svoj priljubljen čaji mate. Poznali so tudi njene zdravilne lastnosti. Z njo so zdravili prebavne težave, kožna obolenja in rane.

V Evropi in ZDA je bila dolgo prepovedana kot dodatek v hrani, saj so dvomili o njeni neškodljivosti in so nekaj desetletij raziskovali njen učinek na ljudi ob vsakodnevni uporabi – domnevam, da zaradi vplivov lobijev sladkorne industrije, ker se tam pač vrtijo milijarde. Naj kar takoj povem, da se je izkazala za varno, brez stranskih učinkov, zato je zdaj v EU In ZDA dovoljena njena uporaba v vsakodnevni prehrani. Zaradi preventivnih razlogov so določili priporočeno dnevno zaužito dozo.

Stevia foto: Pixabay

ZDRAVILO

Indijanci so z njo zdravili opekline, rane, kolike in prebavne težave. Uporabljali naj bi jo celo za kontracepcijo. Znanstveniki so to lastnost stevije preučevali in ugotovili, da steviolosid, poseben glikozid, ki je v zelo majhnih količinah v tej rastlini, dejansko lahko učinkuje kot ženska in tudi moška kontracepcija. Vendar z normalnim, četudi vsakodnevnim uživanjem stevije in celo njenih ekstraktov tega ne moremo doseči.

Znano pa je, da stevija spodbuja prebavo. Sladek okus ji dajo posebni glikozidi. V listih so še vitamina B in C ter minerala kalcij in fosfor. Številne sodobne raziskave poročajo, da rastlina niža krvni sladkor in tako pomaga sladkornim bolnikom. Ker nima kalorij, si sladice, oslajene s stevijo, lahko privoščijo tudi tisti, ki želijo shujšati, in vsi, ki ne želijo pretiravati s sladkorjem. Sladkanje z njo nima škodljivih vplivov, tako kot jih ima uživanje umetnih sladil (aspartam, saharin). Vendar vseeno zadeve niso tako preproste. Ugotovili so namreč, da s pomočjo stevije vseeno ne shujšamo tako zelo, kot bi si želeli, četudi res nima kalorij. Telo namreč zazna v ustih sladek okus in pričakuje, da bo moralo prebavljati glukozo (sladkor), zato trebušna slinavka že začne izločati malce inzulina, da se bo lotil tega sladkorja. Inzulin, četudi v manjši količini, pa pripomore, da se v celicah nalaga maščoba. Zato najnovejša spoznanja pravijo, da samo z nadomestitvijo sladkorja s stevijo ne moremo veliko shujšati. Kljub temu pa sladkanje z njo zelo pomaga pri zmanjševanju vnosa sladkorja, saj ga v povprečju pojemo čisto preveč in je škodljiv z več vidikov. Naj samo omenim, da je večina sladkorne pese, iz katere pridobivajo sladkor, gensko spremenjena. Gensko spremenjene sladkorne pese v EU ni dovoljeno pridelovati. Kako pa je z uvozom, od kod sladkor pride na našo mizo?

Nadomeščanje sladkorja s stevijo priporočajo tudi pri prekomerno razraščeni kandidi.

V trgovinah je na voljo stevija v prečiščeni obliki. Videti je kot bel prah ali brezbarvna izjemno sladka tekočina. Sama bi vam najbolj priporočila, da imate doma kar svojo rastlino. Za sladkanje čaja, limonade ali drugih pijač preprosto utrgajte eden ali dva lista in ju uporabite kar sveža. Čez zimo in za sladice pa uporabite v prah zmlete posušene stevijine liste.

Stevia foto: Pixabay

Zeliščni čaj, sladkan s stevijo

To je zelo lahek, osvežilen čaj z limonastim okusom. Sladkate ga samo s stevijo. Previdno, zadostuje že en list! Če vam je premalo sladko, dodajte še pol ali še en listič – raje manj kot več. Lahko uporabite sveža zelišča. Če uporabite posušene rastline, količine za polovico zmanjšajte.

Sestavine (za 4 skodelice):

  • prgišče sveže mete
  • prgišče melise
  • nekaj lističev citronke
  • malce limonske trave (če jo imate doma, sicer izpustite)
  • 1–2 lističa sveže stevije
  • 1 l vode

Priprava: Vodo zavrite in jo prelijte po zeliščih. Listič stevije pred tem razrežite ali raztrgajte na manjše koščke. Počakajte 10 minut in precedite. Čaj lahko pijete topel ali ohlajen.

PREHRANA

S stevijo sladkamo čaje, pijače, limonade, jogurte, sladice. Res lahko naredimo sladice brez zrna sladkorja. Najpomembneje je, da ne uporabimo preveč stevije, ker bi tako čisto pokvarili okus jedi ali pijače. Odlično prenese visoke temperature, tako da z njo pripravimo tudi pečene sladice. Seveda ne moremo kar v vsak recept dati namesto sladkorja stevije, ker ta ne karamelizira in ne ustvari take strukture kakor sladkor. Slaba stran stevije je, da pusti na koncu v ustih čuden, neprijeten priokus, zato z njo ne pretiravamo. Nima namreč enakega okusa kot sladkor, čeprav je sladka. Malce pa se moramo tudi prilagoditi in navaditi in ne kar takoj obupati.

Če pripravljate čaj ali limonado, dodajte kar svež stevijin list. V čajne mešanice lahko dodate posušene čajne liste (spet opozarjam, da ne preveč). Običajno pa naredimo stevijin prah: liste posušimo, nato pa jih zdrobimo, zmeljemo in presejemo. Tako dobimo sladilo v prahu, ki ga uporabljamo za pripravo sladic ali sladkanje drugih jedi. V nekaterih primerih je bolj praktično uporabiti stevijo v tekoči obliki.

Včasih ni najbolje sladkati z zmletimi lističi stevije, denimo kave, sadnih solat … Tedaj si lahko pripravite sladko raztopino s stevijo in jo uporabite previdno po kapljicah.

Sladka stevijina raztopina

Sestavine:

  • nekaj lističev stevie
  • pol litra vode

Priprava: Vodo prevrite, prav malce jo ohladite in zlijte čez stevijine lističe. Najprej uporabite le enega ali dva. Namakate 10 minut in pokusite, ali vam je dovolj sladko. Dodate lahko še en listič in po 10 minutah znova pokusite.

Sladoled s stevio foto: Pixabay

Hitro bananovo pecivo

Zelo preprost recept, ko imate malo časa in prezrele banane. Stevija se odlično obnese v pecivih v kombinaciji z bananami, ki dajo teksturo in karamelizirajo, tako da sladkorja res ne potrebujete.

Sestavine:

  • 2 banani
  • 100 g masla
  • 1 žlička sesekljanih stevijinih listov
  • 2 jajci
  • 225 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlici mleka

Priprava: Vse sestavine dajte v mikser in na hitro premešajte. Testo zlijte v srednje velik pekač ali model za torto s premerom 20 cm, obložen s papirjem za peko. Pecite pri 180 stopinjah od 40 minut do eno uro.

OPOZORILO

Stevija ne gre dobro skupaj z zdravili za nižanje krvnega tlaka, ker ga lahko še dodatno zniža. Kdor ima težave s premalo delujočo ščitnico, naj je uporablja manj, ker lahko še upočasni njeno delovanje. Moja izkušnja s stevijo je dobra, čeprav mi ščitnica slabo deluje, se po uživanju čaja ali limonade s stevijo ter peciva z njo dobro počutim in nisem zaznala nobenih težav.

prejšnji članek
Hitra dieta, ki vzame do tri kilograme na teden
Zdravje
Hitra dieta, ki vzame do tri kilograme na teden
naslednji članek
Cvetličarske skrivnosti: Direktna sončna svetloba uničuje praprot
Zdravje
Cvetličarske skrivnosti: Direktna sončna svetloba uničuje praprot