jabolka foto: pexels
»Uravnotežena, raznovrstna prehrana, ki energijsko in beljakovinsko zadovolji potrebe našega organizma, ter uživanje dovolj zelenjave in sadja, ki je bogato z vitamini in minerali, je prvi pomemben člen, ki vodi do boljše odpornosti. Tako bo imelo naše telo dovolj goriva in kakovostnih surovin za optimalno delovanje in izdelovanje obrambnih celic ter protiteles,« pravi dr. Mazej Poredoševa.
Z njo se strinja Živa Sladič, dr. med., specializantka družinske medicine, zaposlena v ZD Trebnje, ki doda, da poskusimo v svojo prehrano vključiti čim več sezonske hrane in lokalno pridelanih živil. Sama denimo poskuša uživati čim več domačih jabolk in mandarin, od zelenjave pa v tem času posega po sezonskem kislem zelju in bučah, iz katerih najraje pripravlja juhe. No, nekaj izkušenj ima po drugi strani tudi s hrano, ki odpornost slabša.
»Velikokrat uživamo sladkor, zaradi stresa, ki smo mu v trenutni situaciji bolj izpostavljeni. Sladkor deluje hitro, njegov učinek je kratek, na dolgi rok pa se uživanje prevelikih količin sladkorja vsakodnevno izkaže kot slab vpliv na odpornost. Tudi beli kruh, najhitreje in najbolj dostopno živilo, za zajtrk ni najboljša izbira, saj je energijsko gledano slabo živilo, ki nas nasiti le za krajši čas. Priporočam alternativo, ki jo skoraj vsakodnevno uživam: ovseni kosmiči, kuhani v mleku ali vodi (še bolj zdrava možnost), z dodatkom svežega sadja ali zgolj medu, ki je naravno sladilo.« Tatjana Trajkovska, zdravnica in akupunkturistka, se pridruži z nasvetom, da pri kuhanju zelenjavnim jedem dodajmo kurkumo, ingver in česen.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.