Zdravje
 

Ohrovt je zakladnica domače lekarne

12. 11. 2020; 14.00
Avtor: S.G.
ohrovt in brstični ohrovt

Brstični ohrovt lahko uživate surovega, popečenega ali kuhanega. Odličen je v vseh kombinacijah. foto: Profimedia

Izkoristimo dobre lastnosti ohrovta ...

Ohrovt je pravcata lekarna, saj nevtralizira proste radikale (in torej posredno zavira raka), vsebuje betakaroten in precej vitaminov C in E, kar vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema, kalcij in kalij med drugim uravnavata krvni tlak, vlaknine pa urejajo prebavo. Ob vlaknasti hrani, kamor spadata sadje in zelenjava, moramo piti veliko vode, da se napihne in zdrsne skozi črevesje.

Glavnati ohrovt. foto: Miša Pušenjak

Kako ga pripraviti, da bo čim bolj koristil in nam za povrh tudi teknil? Kuhati ga moramo čim manj, le nekaj minut v čim manj vode ali še bolje na pari. Potem ga z oljčnim oljem in česnom ter jabolčnim kisom pripravimo kot solato. Kuhane ohrovtove liste lahko namažemo z zeliščno skuto, dušenimi gobami, sesekljano in zdušeno zeleno čebulo ali porom in še je nadevov, ki so zdravi in okusni. Nato liste zvijemo in pojemo kot palačinke, lahko pa jih z nekaj kisle smetano in žlico parmezana tudi gratiniramo, vendar bo potem več kalorij in manj koristnih snovi.

prejšnji članek
Izboljšajte ljubezensko življenje preko srčne čakre
Zdravje
Izboljšajte ljubezensko življenje preko srčne čakre
naslednji članek
Se vam koža ob nohtih lušči? To je vzrok!
Moda&Lepota
Se vam koža ob nohtih lušči? To je vzrok!

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.