Brstični ohrovt lahko uživate surovega, popečenega ali kuhanega. Odličen je v vseh kombinacijah. foto: Profimedia
Ohrovt je pravcata lekarna, saj nevtralizira proste radikale (in torej posredno zavira raka), vsebuje betakaroten in precej vitaminov C in E, kar vpliva na pravilno delovanje imunskega sistema, kalcij in kalij med drugim uravnavata krvni tlak, vlaknine pa urejajo prebavo. Ob vlaknasti hrani, kamor spadata sadje in zelenjava, moramo piti veliko vode, da se napihne in zdrsne skozi črevesje.
Kako ga pripraviti, da bo čim bolj koristil in nam za povrh tudi teknil? Kuhati ga moramo čim manj, le nekaj minut v čim manj vode ali še bolje na pari. Potem ga z oljčnim oljem in česnom ter jabolčnim kisom pripravimo kot solato. Kuhane ohrovtove liste lahko namažemo z zeliščno skuto, dušenimi gobami, sesekljano in zdušeno zeleno čebulo ali porom in še je nadevov, ki so zdravi in okusni. Nato liste zvijemo in pojemo kot palačinke, lahko pa jih z nekaj kisle smetano in žlico parmezana tudi gratiniramo, vendar bo potem več kalorij in manj koristnih snovi.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.