stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali antibakterijska mila bolje odstranijo viruse

23. 11. 2020; 02.00
Avtor: Zoran Franc
tekoče milo 1

tekoče milo foto: Dreamstime

Ne pozabite na pravilno umivanje rok, ki naj traja vsaj 20 sekund pa vse do ene minute, nato izperite.

Tekoča mila z antibakterijskim delovanjem se v zadnjem času pogosto omenjajo, saj so še kako pomembna za vzdrževanje primerne in zadostne higiene, ki je v negotovih časih vladanja koronavirusa še kako bistvena. Mila se sicer uporabljajo že tisočletja, prvi zapisi in recepture segajo namreč 4500 let nazaj. Babilonci so 2800 let pred našim štetjem prali volno z mešanico masti in pepela, ki je takrat veljala za osnovno sestavino vsakega drugega mila. Reakcija iz lužine, ki jo proizvede pepel, in maščobe oziroma masti privede do saponifikacije, pri čemer nastane tako znano milo oziroma šampon. Pri tej reakciji nastane stranski produkt, imenovan glicerol oziroma glicerin. Ta gosta, mlečna tekočina pa ima sposobnost vlaženja kože in preprečevanja pred pretirano izsušitvijo, obenem pa kožo nežno pomirja in gladi. Danes se v industrijskem načinu pridobivanja mil običajno mešata čista natrijeva ali kalijeva lužina, iz katerih ustvarijo osnovo za pripravo mil.

foto: Profimedia

Tekoča mila primernejša od trdih

Povpraševanje po trdih milih je danes precej uplahnilo, a je toliko bolj naraslo povpraševanje po tekočih, ki so pripravljena iz zmesi sintetičnih tenzidov in različnih dodatkov. Prednost je hitra topnost v vodi v primerjavi s klasičnimi trdimi mili. Pri tekočih milih je manjše tudi lužnato delovanje na kožo. Kožo bolj vlažijo in manj spreminjajo njen pH, saj se kislost lažje uravnava in nadzoruje. Tekočim milom so dodana tudi razna rastlinska olja, med najpogostejšimi mandljevo, olivno in jojobino. Neizogibne so tudi aktivne rastlinske sestavine, ki jih najdemo v kamilicah, aloe veri, medu in drugi esencialni rastlinski ekstrakti. Dodane so še snovi za boljši vonj, med najpogostejšimi je geraniol, eterično olje timijana, limonen, sestavina iz citrusov, ali kumarin ter eugenol. V milih najdemo še barvila, za podaljšanje roka uporabnosti pa tudi konzervanse.

Pomemben je čas umivanja

Z vsakim umivanjem in izpiranjem z rok odstranite naravni zaščitni sloj maščobe, ki varuje kožo, zato je še kako pomembno, da upoštevate predpise na deklaraciji in namen, za katerega je milo pripravljeno. V času koronavirusa se je povečala uporaba antibakterijskih mil, a naj povemo, da tudi navadna mila dobro odstranjujejo nečistoče in zmanjšujejo število nevarnih mikroorganizmov. Strokovnjaki so potrdili, da kemijsko sestavo različnih vrst koronavirusov in njihove lipidne membrane uničimo že s temeljitim umivanje rok z navadnimi mili in toplo vodo. Navadna mila, brez pripisa antibakterijska, bodo tako enako učinkovito delovala pri odstranjevanju bakterij, a bolj kot učinkovitost mila je pomemben čas in temeljito umivanje. Le tako boste s kože odstrani nevarne bakterije in klice.

prejšnji članek
Jennifer Lopez znova ukradla šov
Svet slavnih
Jennifer Lopez znova ukradla šov
naslednji članek
Tedenski horoskop: gosta megla preteklosti se bo razkadila tudi vam
Horoskop
Tedenski horoskop: gosta megla preteklosti se bo razkadila tudi vam