franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mednarodni dan epilepsije: V Sloveniji 15.000 bolnikov

8. 2. 2021; 02.00
Avtor: STA
epilepsija, napad, otrok

Epilepsija se ponavadi razvije pri otrocih in se velikokrat s starostjo izboljša ali celo izzveni. foto: dreamstime

Letošnji mednarodni dan epilepsije poteka v znamenju akcije 50 milijonov korakov za epilepsijo. Ta se končuje danes, namenjena pa je ozaveščanju o tej nevrološki motnji in zbiranju sredstev, ki jih organizacije za epileptike potrebujejo. V Sloveniji naj bi bilo okoli 15.000 bolnikov s to boleznijo, vsako leto pa na novo zboli približno 1000 ljudi.

Epilepsija je ena najpogostejših nevroloških bolezni. Zanjo so značilni ponavljajoči se epileptični napadi, ki so različnih oblik. Pogosto jo spremljajo čustvene, umske in socialne posledice, s katerimi pa se stroka vendarle vse uspešneje spopada, so zapisali na spletnih straneh društva Liga proti epilepsiji Slovenije.

Epilepsija je najpogostejša v otroški in mladostniški dobi ter v zreli dobi po 65. letu, v to dobo sodi približno četrtina vseh na novo odkritih epilepsij. Pri starejših je epilepsija tretja najpogostejša nevrološka bolezen, za demenco in možgansko kapjo. Zaradi trenda staranja prebivalstva se bo delež starostnikov z epilepsijo v prihodnje še povečeval, opozarjajo v društvu.

Velik problem ostaja dostopnost do ustreznih specialistov, dolge čakalne dobe pa pomenijo spremljajoče zaplete in osebne stiske. V akciji zato sodelujoči sodelujejo tako, da prehodijo kar največ korakov, ki jih nato vpišejo na spleti strani Mednarodnega urada za epilepsijo. Cilj je zbrati 50 milijonov korakov, kolikor je po svetu ljudi z epilepsijo.

prejšnji članek
Lea Sirk bo postala voditeljica
Svet slavnih
Lea Sirk bo postala voditeljica
naslednji članek
Tedenski horoskop: popazite, da bo vse izrečeno tudi resnično
Horoskop
Tedenski horoskop: popazite, da bo vse izrečeno tudi resnično