Zdravje
 

Soldaški peteršilj za zdravo kri in prebavo

15. 4. 2021; 14.00
Avtor: Z.F.
bršljanasta grenkuljica

Če rastline še ne poznate, začnite najprej uporabljati mlade liste, saj so starejši precej bolj grenki in trdi. foto: Dreamstime

Ali poznate bršljanasto grenkuljico? Pogosto jo najdemo na zapuščenih kmetijskih in travnatih površinah, prav tako v živih mejah in ob gozdnih jasah. Ali veste, da so jo vojaki uporabljali namesto peteršilja?

Bršljanasta grenkuljica je pri nas precej pogosta. Prepoznamo jo po srčastih listih z narezanim robom, na daljših pecljih, in po čudovitih drobnih vijoličastih cvetovih. Ponekod bršljanasto grenkuljico imenujejo tudi soldaški peteršilj, prav zaradi njene uporabe v kulinariki. Navadno zacveti v začetku aprila in cveti izmenjaje vse do jeseni. Prepoznamo jo tudi po edinstvenem vonju, ki ga pusti, tudi če se je le nežno dotaknemo.

Čisti kri in spodbuja limfo

Je prava zakladnica zdravih učinkovin. Vsebuje tanine, grenčine, ocetno, vinsko in maščobno kislino, eterična olja, holin, kalij, vitamina A in C in še bi lahko naštevali. Dokazano dobro deluje na ledvice in mehur, čisti kri in pomaga pri boleznih jeter. Nepogrešljiva je pri spodbujanju prebave, uravnava izločanje žolča ter delovanje vranice in limfnega sistema, blaži revmatske in želodčne bolečine. Je blag diuretik, pogosto pa jo uporabljajo pri pljučnih obolenjih in boleznih zgornjega dela dihal, tudi pri astmi. Pri otrocih je učinkovit čaj. Listi in cvetovi lajšajo bolečine in zavirajo vnetja, delujejo proti parazitom in znižujejo telesno temperaturo.

bršljanasta grenkuljica, uporaba foto: Dreamstime

Celi rane

Mazilo za celjenje ran

Sestavine: 3 pesti svežih listov bršljanaste grenkuljice, 50 g kokosove ali nesoljene svinjske masti. 

Priprava: Sveže liste operemo pod vodo in nežno otresemo ter osušimo s papirnato brisačo. Nato drobno sesekljamo in stresemo v manjšo kozico, dodamo kokosovo mast in kuhamo nad vodno kopeljo 15 minut. Odstavimo in prelijemo skozi čisto gazo v manjši lonček ter ga dobro zatesnimo. Mazilo uporabljamo za nego suhe kože in za pospešeno celjenje ran, odrgnin ali modric.

Bršljanasto grenkuljico lahko podobno kot trpotec uporabljamo tudi zunanje. S sokom bomo spodbudili celjenje poškodb ob odrgninah, udarcih in urezninah. Zdrobljene ali zmečkane liste in cvetove položimo na prizadeti predel ali pa jih pomešamo z laneno moko, da nastane kašasta zmes, nanesemo na kožo in povijemo. Deluje antioksidativno in pospešuje regeneriranje.

V prehrani

Bršljanaska grenkuljica je bila nekoč pogosto prisotna v prehrani. Uporabljali so jo predvsem namesto peteršilja, kar lahko počnemo tudi danes. Sicer je nepogrešljiv dodatek pri spomladanskih solatah in juhah, prav tako lahko iz nje pripravite odlično prilogo, podobno kot iz špinače. Svetujemo vam, da uporabite mlade poganjke, brez olesenelih stebelc.

prejšnji članek
V Ljubljani začeli s snemanjem serije o umorih na Slovenskem
Kultura
V Ljubljani začeli s snemanjem serije o umorih na Slovenskem
naslednji članek
Kaj morate vedeti, če načrtujete nosečnost …
Zdravje
Kaj morate vedeti, če načrtujete nosečnost …

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.