Če rastline še ne poznate, začnite najprej uporabljati mlade liste, saj so starejši precej bolj grenki in trdi. foto: Dreamstime
Bršljanasta grenkuljica je pri nas precej pogosta. Prepoznamo jo po srčastih listih z narezanim robom, na daljših pecljih, in po čudovitih drobnih vijoličastih cvetovih. Ponekod bršljanasto grenkuljico imenujejo tudi soldaški peteršilj, prav zaradi njene uporabe v kulinariki. Navadno zacveti v začetku aprila in cveti izmenjaje vse do jeseni. Prepoznamo jo tudi po edinstvenem vonju, ki ga pusti, tudi če se je le nežno dotaknemo.
Čisti kri in spodbuja limfo
Je prava zakladnica zdravih učinkovin. Vsebuje tanine, grenčine, ocetno, vinsko in maščobno kislino, eterična olja, holin, kalij, vitamina A in C in še bi lahko naštevali. Dokazano dobro deluje na ledvice in mehur, čisti kri in pomaga pri boleznih jeter. Nepogrešljiva je pri spodbujanju prebave, uravnava izločanje žolča ter delovanje vranice in limfnega sistema, blaži revmatske in želodčne bolečine. Je blag diuretik, pogosto pa jo uporabljajo pri pljučnih obolenjih in boleznih zgornjega dela dihal, tudi pri astmi. Pri otrocih je učinkovit čaj. Listi in cvetovi lajšajo bolečine in zavirajo vnetja, delujejo proti parazitom in znižujejo telesno temperaturo.
Celi rane
Mazilo za celjenje ran
Sestavine: 3 pesti svežih listov bršljanaste grenkuljice, 50 g kokosove ali nesoljene svinjske masti.
Priprava: Sveže liste operemo pod vodo in nežno otresemo ter osušimo s papirnato brisačo. Nato drobno sesekljamo in stresemo v manjšo kozico, dodamo kokosovo mast in kuhamo nad vodno kopeljo 15 minut. Odstavimo in prelijemo skozi čisto gazo v manjši lonček ter ga dobro zatesnimo. Mazilo uporabljamo za nego suhe kože in za pospešeno celjenje ran, odrgnin ali modric.
Bršljanasto grenkuljico lahko podobno kot trpotec uporabljamo tudi zunanje. S sokom bomo spodbudili celjenje poškodb ob odrgninah, udarcih in urezninah. Zdrobljene ali zmečkane liste in cvetove položimo na prizadeti predel ali pa jih pomešamo z laneno moko, da nastane kašasta zmes, nanesemo na kožo in povijemo. Deluje antioksidativno in pospešuje regeneriranje.
V prehrani
Bršljanaska grenkuljica je bila nekoč pogosto prisotna v prehrani. Uporabljali so jo predvsem namesto peteršilja, kar lahko počnemo tudi danes. Sicer je nepogrešljiv dodatek pri spomladanskih solatah in juhah, prav tako lahko iz nje pripravite odlično prilogo, podobno kot iz špinače. Svetujemo vam, da uporabite mlade poganjke, brez olesenelih stebelc.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.