pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Trampolin parki tudi v Sloveniji vse bolj priljubljeni

19. 5. 2021; 01.30
Avtor: K.M.
ArbadaPark

ArbadaPark foto: Sandi Kelc

V preteklih letih so trampolin parki prerasli v industrijo vredno milijarde. Zato niti ni tako presenetljivo, da je priljubljenost le-te vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji.

Trampolini primerni za skakanje na domačem vrtu so postali za širšo javnost zelo dostopni, vseeno pa doma nimajo vsi možnosti ali za nakup ali celo postavitev takšnega domačega trampolina. Po drugi strani so trampolini za domačo uporabo namenjeni manjšemu številu ljudi, na koncu pa gre dejansko več ali manj zgolj za skakanje. 

ArbadaPark foto: Sandi Kelc

Verjetno so ravno zaradi tega parki, ki ponujajo zabavo na trampolinih, vse bolj priljubljeni. Večina namreč nudi zabavo, aktivnosti in izkušnjo, ki močno presežejo zgolj osnovi pojem skakanja na trampolinu in so namenjene širši demografiji populacije. Številne mednarodne raziskave namreč kažejo tudi na to, da je povprečna starosti tistih, ki takšne parke uporabljajo, vse višja, čeprav je največji odstotek še vedno razdeljen med otroke in najstnike. 

Ravno zaradi ciljne skupine, morajo tisti, ki trampolin park načrtujejo, poskrbeti za to, da zadovoljijo različne želje in zahteve morebitnih uporabnikov. Zaradi tehnološkega napredka tako uporabniki kot recimo starši otrok, ki za zabavo izberejo trampolin park, v njem iščejo možnost socializacije, mobilno, vizualno in digitalno vrednost, hkrati pa možnost napredka v mobilnosti in aktivnosti posameznika. Predvsem otroci pa si želijo v takšnih parkih odkriti nekaj novega, predvsem pa doživeti drugačno izkušnjo. 

Inovativnost

Trampolini niso vedno dovolj, kar lahko opazimo tudi v parkih, ki so že osnovani v Sloveniji. Samo skakanje na trampolinu mora biti nadgrajeno z drugačnimi aktivnostmi, igrami, kot je recimo skakanje v peno, metanje na koš, premagovanje ovir in pa seveda zvočni in svetlobni učinki, ki celotno izkušnjo še popestrijo. 

Poskrbljeno za varnost 

ArbadaPark foto: Sandi Kelc

Tako kot pri vsakem športu ali aktivnosti, lahko tudi pri uporabi trampolin parka pride do kakšne poškodbe, zato morate v prvi vrsti za varnost poskrbeti tudi sami. To lahko preprosto storite že z upoštevanjem navodil in usmeritev animatorjev, ki so v parkih prisotni. Odlično je, da se pred začetkom skakanja tudi nekoliko ogrejete in da upoštevate vse predpise, kot je recimo število oseb na enem trampolinu. Čeprav so salte v zraku zelo privlačne, jih recimo ne rabite izvajati, predvsem, če v tem niste najbolj vešči. 

Po drugi strani pa za varnost v parkih poskrbi tudi osebje, oziroma je za določene varnostne ukrepe (pena, mehke površine, varnostne mreže ...) poskrbljeno še pred samim odprtjem ponudbe. 

Zabava na Ptuju

Matjaž Kekec in Tina Vrdjuka Kekec, ArbadaPark foto: Sandi Kelc

Svojo različico trampolin zabavnega parka so pred tedni dobili tudi na Ptuju, natančneje na skoraj 900 kvadratnih metrih v prostorih Q centra, za trgovinico Arbadakarba. ArbadaPark je plod sodelovanja Matjaža Kekca in Tine Vrdjuka Kekec s Perutnino Ptuj oziroma njihovo blagovno znamko Poli, v njem pa lahko različne starostne skupine uživajo  v skakanju, zabijanju žoge na koš, plezanju po plezalni steni ter premagovanju poligonov. Čeprav gre v osnovi za otroško igralnico, pa lahko v parku uživajo tudi malo starejši in mladi po srcu. Svoje otroke pa lahko brez skrbi pustite tudi v varstvu animatorjev, vi pa uživate v dobri hrani in pijači, ki jo jo lahko privoščite ob vhodu v park. 

ArbadaPark foto: Sandi Kelc

ArbadaPark foto: Sandi Kelc

prejšnji članek
Strokovnjak svetuje: Kako s pravilno prehrano omiliti simptome menopavze?
Zdravje
Strokovnjak svetuje: Kako s pravilno prehrano omiliti simptome menopavze?
naslednji članek
Kronično vnetna črevesna bolezen odločilno povezana z genetsko predispozicijo
Zdravje
Kronično vnetna črevesna bolezen odločilno povezana z genetsko predispozicijo