Jagode brusnic so v Sloveniji najbolj priljubljene kot marmelada. foto: Dreamstime
Brusnice vsebujejo obilje vitamina C, provitamin A, vitamine B1, B2, B3, kalij, magnezij, minerale in rastlinske vlaknine, bogate pa so tudi z bioflavonoidi, močnimi antioksidanti, ki povečujejo in izboljšujejo delovanje vitamina C. Prav slednje zmanjšuje tveganje za pojav številnih bolezni. Poročila laboratorijskih raziskav celo navajajo, da so brusnični bioflavonoidi preprečevali rast rakavih celic.
Zaščitite prebavni sistem
Raziskave so pokazale, da učinkovine iz brusnic uspešno uničujejo spiralno bakterijo Helicobacter pylori, ki prebiva in se množi v kislem okolju želodca in ki v 70 do 90 odstotkih povzroča čir na želodcu. Sicer pa se brusnice ponašajo s številnimi ugodnimi vplivi na naše zdravje. Pomagajo namreč pri zniževanju telesne temperature, pospešujejo krvni obtok, sproščajo organizem, učinkujejo kot naravni antibiotik, preprečujejo zobno gnilobo, pomagajo pri obnovi celic, preprečujejo vnetje sečil in bolezni srca ter ožilja, zdravijo sklepni organizem, izboljšujejo vid ...
Sok iz brusnic foto: Pixabay
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.