pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste med njimi? Zamaščena jetra ima vsak četrti Slovenec

17. 2. 2022; 02.00
Avtor: M.Z.
Jetra težave

Težave z jetri foto: Nataša Juhnov

Nekoč je veljalo, da imajo zamaščena jetra le tisti, ki preveč popijejo. Vendar temu ni tako, saj zamaščenost jeter pravzaprav spodbujajo tudi stres, vplivi iz okolja, kajenje, nepravilno prehranjevanje, uživanje sladkih pijač, premalo gibanja in še bi lahko naštevali. Z zamaščenostjo jeter se tako srečuje že vsak četrti državljan oziroma 25% Slovencev.*

Zakaj pride do zamaščenosti jeter

Kako prepoznamo obremenjena jetra? 

- Slaba in počasna prebava, ki jo spremlja napihovanje.

- Povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi.

- Debelost z  porazdelitvijo maščobe okrog pasu.

- Srbeča koža in izguba sijaja.

- Občutek utrujenosti.

- Tiščanje pod desnim rebrnim lokom, kar kaže na to, da so jetra povečana.

Naše zdravje je odvisno od tega koliko je telo sposobno odstraniti in očistiti toksine, ki se skrivajo v onesnaženem zraku, predelanih živilih, izdelkih za nego telesa in drugod. Naš organizem je sicer zasnovan, da nenehno in naravno izloča toksine iz telesa, a v današnjem času se je toksičnosti, ki je skoraj vsepovsod, nemogoče izogniti. Naša jetra vsak dan opravijo več kot 500 funkcij v telesu. Med drugim pomagajo odvajati škodljive toksine iz telesa in skrbijo za razstrupljanje naše krvi. Če so obremenjena z najrazličnejšimi strupi ali če so prekomerno zamaščena pa vseh teh nalog ne morejo opraviti. Do zamaščenosti jeter pride, ko se v jetrih nabere več maščobnih celic, kot bi jih smelo biti.  Ker se delovanje jeter poslabša, jih je potrebno čimprej sčistiti. Na srečo lahko delovanje jeter izboljšate na naraven način. S temeljitim razstrupljanjem jeter boste razliko v počutju opazili že v nekaj tednih.

Medicinski medij Anthony Williams o reševanju jeter foto: Revija Zarja Jana

Pegasti badelj je vrhunska rešitev za zamaščena jetra

Pegasti badelj velja za enega izmed najbolj obsežno preučenih in dokumentiranih zelišč za zdravljenje bolezni jeter. V zdravilne namene so ga že uporabljali v stari Grčiji in Rimu, in sicer pri boleznih vranice, malariji, migreni, morski bolezni, prebavnih motnjah, žolčnih obolenjih, zlatenici, maščobni okvari jeter, toksičnih obolenjih jeter, kroničnih vnetjih in cirozi jeter, pa tudi kot protisredstvo pri zastrupitvi z mušnicami.

Zakaj je pegasti badelj tako cenjen?

Najpomembnejša zdravilna učinkovin je silimarin, ki ga najdemo v plodovih pegastega badlja. Semena pegastega badlja krepijo celično steno in tako preprečujejo vstop strupov v celico, poleg tega pa spodbujajo obnavljanje jetrnih celic. Silimarin deluje kot lovilec prostih radikalov. V jetrih preprečuje oksidacijo maščob in pojav vnetij ter pospešuje obnovo celic. Danes se v farmaciji in pri domačem zdravilstvu uporablja seme oziroma plod pegastega badlja. Na trgu je več različnih prehranskih dopolnil s pegastim badljem, ki  prispeva k razstrupljanju in zdravju jeter. Če so poleg pegastega badlja dodane še druge aktivne učinkovine, kot so indijska kosmulja, sladki koren in vitamini B kompleksa, ki skupaj s pegastim badljem delujejo sinergistično, pa boste s tem še bolj pripomogli k  urejeni prebavi, podpori imunskemu sistemu in zmanjšanju utrujenosti ter izčrpanosti.   

Za zdravje jeter ohranjamo zdravo telesno težo in se izogibajmo alkoholu. foto: Dreamstime

Razstrupite se pravilno!

Priporočljivo je, da svoja jetra razstrupite vsaj enkrat, če ne večkrat na leto. V tem času poskrbite za zdravo prehranjevanje in zadostno gibanje, ter se izognite alkoholu, sladkorju, predelani hrani in nikotinu. Predvsem je pomembno, da si za razstrupljanje vzamete čas, saj v enem dnevu ali tednu telesa ne boste očistili vseh strupov, ki so se nabirali. Priporoča se vsaj trimesečna terapija. Ob tem posezite po preverjenih rešitvah za razstrupljanje telesa, ki jih priporočajo farmacevti.

*Lekarniška zbornica Slovenije, 2018

prejšnji članek
Razkrivamo, kaj si današnji mladi fantje mislijo o dekletih
Zdravje
Razkrivamo, kaj si današnji mladi fantje mislijo o dekletih
naslednji članek
Kako učinkovito nad molje v živilih?
Zdravje
Kako učinkovito nad molje v živilih?