franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Spoznajte koristi aloe vere in jo pripravite sami

13. 7. 2021; 03.00
Avtor: Z.F.
aloe vera - opekline

Aloja hladi, deluje pa tudi razkuževalno. foto: Dreamstime

Kot smo že zapisali, je aloja primerna predvsem za zunanjo uporabo; je nepogrešljiva pri urezninah, poškodbah in ranah na koži, saj jih izjemno hitro celi, ter pomaga pri suhi koži, opeklinah in pikih žuželk. Aloe arborescens se po navadi pogosteje uporablja notranje, predvsem zato, ker ima večji delež zdravilnih učinkov. Alojin sok deluje kot odvajalo, spodbuja izločanje žolča, povečuje prekrvitev ter zdravi vnetje očesne veznice.

O zdravilnosti aloje smo že veliko napisali, zato je prav, da spoznamo še pripravke, ki nam bodo koristili pri vsakodnevnih nezgodah. Če sami pridelujemo alojo, lahko iz njenih listov pripravimo zdravilno mešanico, ki bo pomagala pri čiščenju telesa, odstranila nevarne mikroorganizme in okrepila obrambni sistem telesa.

Zdravilna mešanica za imunski sistem 

Za pripravo mešanice potrebujete le liste aloje ter nekaj domačega medu in žganja. Svetujemo vam, izberete liste Aloe arborescens. Z velikim ostrim nožem list olupite, notranjost pa narežite na majhne koščke ter jih s papirnato brisačo dobro osušite in stresite v kozarec. Na približno 300 g narezanih notranjih delov listov nato zlijte 50 ml žganja in dodajte 500 g čebeljega medu. Mešanico dobro premešajte in shranite v hladilnik. Pripravek lahko začnete uživati že naslednji dan in ga uživate, dokler ne porabite vsega. Uživajte do trikrat na dan pred jedjo po eno žlico. Mešanica je koristna pri spomladanskem razstrupljanju telesa, odstranjuje nevarne organizme, kot so razne bakterije, virusi in glivice, ter krepi obrambni sistem telesa.

Z uživanjem soka aloe vere boste poskrbeli za bolj urejeno prebavo, saj ta rastlina vzdržuje ravnovesje črevesne flore; pomaga tako pri zaprtju kot pri driski. foto: Dreamstime

Gel proti gubam, madežem in strijam 

Aloe vera odlično vlaži kožo ter pomaga preprečevati gube, madeže in strije. Prav tako uspešno blaži opekline, ki so nastale od sonca, pa tudi tiste, ki so posledica vrele vode ali ognja. Za pripravo gela potrebujete 100 g kokosovega olja, 100 g alojinega gela in nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. V skledi najprej zmešajte kokosovo olje in alojin gel ter mešajte vsaj pet minut, da nastane homogena zmes. Na koncu dodajte eterično olje in vse skupaj zlijte v steklen kozarec ali posodo ter hranite na temnem mestu, pri sobni temperaturi. Gel namažite na kožo takoj po prhanju, ko so pore še odprte in se tako bolje absorbira.

Aloe vera gel in med za nego kože foto: dreamstime

Za močne in sijoče lase

Aloe vera je koristna tudi za poškodovane in suhe lase, za kar pogosto krivimo prav sonce in morsko vodo. Rastlina bo pomagala obnoviti vaše lase, tako bodo spet sijoči, močni in zdravi. Z njeno pomočjo bodo tudi hitreje rasli. Svetujemo vam, da svež alojin gel zmešate z žlico mandljevega olja, mešanico nanesete na lase in počakate približno 20 minut, nato pa lase umijete kot običajno.

aloe vera foto: dreamstime

Pomirite razdraženo črevesje

Poleg številnih zunanjih učinkov na telo lahko izpostavimo zelo podoben vpliv alojinih pripravkov na prebavo. Vsakodnevno pitje manjših količin alojinega soka vam lahko pomaga pomiriti razdraženo črevesje. Pripomogel naj bi tudi k uničevanju škodljivih bakterij in blaženju težav z zgago.

Uravnavanje krvnega sladkorja 

Alojin sok se priporoča tudi ljudem s sladkorno boleznijo tipa dve, aloe vera namreč pomaga uravnavati krvni sladkor. A pred dolgotrajno kuro se vseeno posvetujte z zdravnikom.

aloe vera foto: dreamstime

Vitaminska maska

Z vitaminsko masko boste nahranili kožo, pospešili njeno obnovo, zožila bo pore in poskrbela za enakomernejši ten. Za pripravo potrebujete pol žličke alojinega soka, čajno žličko medu, en rumenjak, žličko ricinusovega olja, pol žličke limoninega soka in ovseno moko. Vse sestavine dobro zmešajte, da nastane kašasta zmes. Masko nato nanesite na očiščeno kožo in pustite delovati 20 minut. Izperite z mlačno vodo.

foto: Dreamstime

prejšnji članek
Konjeniški svet zabave poskrbi za aktivne počitnice vaših najmlajših
Zdravje
Konjeniški svet zabave poskrbi za aktivne počitnice vaših najmlajših
naslednji članek
Slovenska Fantasy nogometna liga je nazaj!
Svet slavnih
Slovenska Fantasy nogometna liga je nazaj!
#nasazenazenska
nasazenazenska