nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj poleti ne bi smeli piti ledeno mrzlih pijač?

3. 8. 2021; 02.00
Avtor: Tea Dečman
poletni napitki obrez

poletni napitki foto: Dreamstime

Dobro je, da poleti upoštevamo nekaj preprostih, učinkovitih in telesu prijaznih nasvetov, ki bodo delovali od znotraj in se zrcalili navzven z zdravjem, dobrim počutjem in veliko energije.

Poletje je že po svoji naravi čas dobre volje, veselja in veselih dni. To je obdobje, ko moramo posebno pozornost nameniti prav krepitvi srca in ga zaščititi, da bo lahko dobro delovalo in oskrbovalo vse naše organe s krvjo. In prav kri je tista, ki ji moramo nameniti posebno pozornost. Zaradi neprimerne prehrane in pitja premrzle vode se začne naša kri gostiti. Bolj ko je kri gosta in viskozna, večje težave ima pri črpanju in prenašanju krvi srce, ki je mišica in se zato ob črpanju goste krvi bolj utrudi in še bolj segreva (pregreva!). Na dolgi rok to lahko privede do velikih težav, med drugim tudi do infarkta.

ledene pijače foto: Dreamstime

Zakaj ne smemo piti mrzle vode in jesti mrzle hrane

Ko uživamo mrzlo hrano, ta pride v naš želodec, ki jo mora nato šele segreti na temperaturo med 37 in 42 stopinjami Celzija, da se aktivirajo presnovni procesi in razgradnja hrane z encimi, ki delujejo na teh temperaturah. Ko telo mrzlo hrano in pijačo segreva, porablja dodatno energijo in se tako še dodatno segreva, zato lahko to povzroči pregrevanje telesa. V tem začaranem krogu nato ljudje običajno posežejo po še več mrzle pijače, da bi se navidezno ohladili. Mrzlo vodo telo tudi ne absorbira dobro – ker je premrzla, jo kot višek večino izloči iz telesa, kar opazimo po tem, da jo veliko odvajamo. Če pijemo toplo vodo, je absorpcija zelo dobra in posledično tudi odvajamo manj vode.

Presežek toplote v trebušni votlini

Tisti, ki mu je poleti vedno vroče, prevroče, zato išče mrzle pijače in se težko odžeja, kar pa že nakazuje na toksično pregretost želodca, ki je posledica uživanja neprimerne hrane in pijače. Takšne osebe, ki se poleti ne morejo odžejati, morajo še bolj poskrbeti za to, da umirijo pregretost telesa, saj je pri njih tudi absorpcija vode v telo minimalna. Zaradi pregretosti trebušne votline se namreč voda slabše absorbira – zaužita voda namreč takrat le gasi presežek toplote v želodcu in do črevesja, kjer sicer poteka absorpcija večine vode, niti ne pride (kot bi dajali vodo na žerjavico v želodcu, zato ta do črevesja niti ne pride oziroma pride v minimalni količini).

prejšnji članek
Prva pomoč pri potovalni bolezni
Zdravje
Prva pomoč pri potovalni bolezni
naslednji članek
Z mlekom nad plesni in do lepega paradižnika
Zdravje
Z mlekom nad plesni in do lepega paradižnika