nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V toplem in vlažnem okolju se brazgotine celijo hitreje

11. 4. 2022; 04.00
Avtor: Novice Svet24
BRAZGOTINA

BRAZGOTINA foto: dreamstime

Brazgotina se pojavi ob celjenju globoke rane, ki sega pod povrhnjico, bodisi po padcu, okužbi, opeklini ali operaciji.

Ali se bo naša koža brazgotinila bolj ali manj, je precej odvisno od genetskih dejavnikov, od mesta poškodbe, v veliki meri pa tudi od tega, kako zdravo se prehranjujemo in kako brazgotino negujemo. Izpostavljanje soncu lahko povzroči potemnelost in odebelitev brazgotin še najmanj eno leto po posegu. Zato je treba brazgotine ta čas redno pokrivati in uporabljati zaščitne kreme z visokim faktorjem.

Kako nastanejo brazgotine

Celjenje poškodovanega kožnega tkiva je občutljiv proces, ki ga delimo na več faz. Med vnetno fazo, ki traja od dva do šest dni, je rana otekla, pordela in boleča, saj se celice borijo proti vdoru bakterij. Za njo nastopi proliferativna faza celjenja, traja od tri do štiri tedne, ko začnejo celice vezivnega tkiva intenzivneje tvoriti kolagen, nastanejo pa tudi drobne žilice, ki pospešijo hranjenje in celjenje ranjenega mesta. Za ta čas je značilna odebelitev robov rane oziroma nastajanje rdečkastih vozličkov. Celice, ki pomagajo pri čiščenju rane, lahko povzročijo, da je rana na površini vlažna, belkasta ali rumenkasta. Če je prisoten bel, gost gnoj, gre za infekcijo, ki jo je treba pokazati zdravniku. Maturacijska pa je tista faza, med katero brazgotina zori, zato se odvečni kolagen razgradi in postane brazgotina tanka, ploščata in belkasta. To traja od več tednov do nekaj let, pri otrocih lahko ves čas rasti. Tudi sicer so k brazgotinjenju bolj nagnjeni otroci in mlajši ljudje ter ljudje s temnejšim pigmentom. Pri občutljivih ljudeh se lahko razvijejo obsežne brazgotine že po zelo majhni poškodbi, kakršna je mačja praska.

Zdravljenje brazgotin

Rano moramo oskrbeti takoj po padcu, bolezni oziroma operaciji, brazgotino pa začnemo negovati že kakšen teden ali dva po odstranitvi šivov oziroma takoj, ko postane brazgotina povsem suha. Negujemo jo lahko še leto ali dve po poškodbi. Ni dobro, če se robovi ran vlečejo, zato telesna aktivnost še nekaj časa ni priporočljiva, ali pa si namestimo obliže, ki preprečijo raztegovanje rane. V toplejšem in bolj vlažnem okolju je rana oziroma brazgotina, lepše se celi, zato si pomagajmo s silikonskimi geli in obliži. Ob ranah po opeklinah so na voljo posebna kompresijska oblačila. Za zmanjšanje drobnih brazgotin so primerni dermovaljčki, ki z drobnimi iglicami naredijo drobne poškodbe v tkivu, kar prepreči nastanek večje brazgotine. Moteče brazgotine lahko zdravnik odpravi z injekcijami kortikosteroidov, keloidne pa lahko kirurg izreže, vendar s tveganjem, da se bo brazgotina ponovila. Vse vrste brazgotin lahko kadarkoli zabrišemo tudi z laserskim zdravljenjem, tiste, ki nastanejo zaradi aken, pa zmanjša ali povsem zabriše kemični piling, ki ga ne smemo zaupati kozmetičarki, temveč le izkušenemu dermatologu.

Kaj pa prehrana

Študije so pokazale, da naše telo za lepo celjenje ran potrebuje cink, vitamin C, beljakovine, vse minerale, predvsem pa več železa. Nizka raven vitamina C in cinka povzroča zmanjšano tvorbo kolagena, s tem pa tudi slabše celjenje rane. Zato ne bo nič narobe, če se bomo z zdravnikom pred operacijskim posegom pogovorili o jemanju multivitaminskih dodatkov. Kajenje povzroča oženje žil in tako onemogoča preskrbo tkiv s kisikom in drugimi hranili, s tem pa zavira celjenje ran in povzroča brazgotinjenje.

prejšnji članek
Pop TV presenetil z odpovedjo teh oddaj
Svet slavnih
Pop TV presenetil z odpovedjo teh oddaj
naslednji članek
Zdrava majoneza v 3 minutah
Kulinarika
Zdrava majoneza v 3 minutah