nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z eno grenivko zadostimo dnevnim potrebam po vitaminu C

4. 11. 2021; 01.00
Avtor: Mare Koren
topilci mascob grapefruit

Grenivka foto: Revija Zarja

Grenivka ni sadež, ki bi ga tako pogosto kupovali kot pomaranče in banane, a še kako smiselno jo je dodati v nakupovalno košarico. Vsebuje številne učinkovine, ki pomagajo v boju proti prehladnim obolenjem, preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja ter mutacije dednega materiala v celicah.

Grenivka velja sicer za zelo lep, rumen in sočen sadež, a je ugriz vanjo vse drugo kot to. Priznati moramo, da ima grenivka zelo poseben okus, ki je kombinacija grenkega in kislega. Med citrusi zagotovo izstopa, če pogledamo pomaranče in mandarine, in jo lažje umestimo ob bok limonam in limetam. A naj vam povemo, da grenivka velja za enega najbolj zdravih sadežev, saj je njen vpliv na naše počutje več kot pozitiven, še posebej če si jo privoščimo za zajtrk.

Grenivka za zdravje

Grenivke ločimo predvsem po barvi mesa, saj najdemo sorte z rumenim in rožnatim do rdečim mesom. V rdečih najdemo tudi prisotnost likopena. V nekaterih najdemo malo semen, spet druge jih imejo tudi okoli 20. Z eno grenivko zadostimo potrebo odraslega človeka po vitaminu C, ta pa je nujno potreben za optimalno delovanje imunskega sistema. Hrana, ki je bogata z vitaminom C, je še kako dobrodošla v prehodnih letnih časih, ko so na pohodu prehladi in druga virusna ter bakterijska obolenja. Z rednim uživanjem grenivk boste mikrobom precej otežili delo in svoje zdravje hitro povrnili na optimalno raven. V grenivki najdemo še vitamin A in vitamine skupine B, folno kislino, kalij, železo, kalcij ter druge minerale. V rdečih in rožnatih sadežih najdemo še betakaroten, v vseh pa so prisotni flavonoidi.

grenivka foto: Profimedia

Vpliv na vrednosti holesterola

Z uživanjem grenivk pripomoremo k zniževanju škodljivega LDL-holesterola v telesu. To potrjujejo številne znanstvene raziskave, ki so dokazale, da redno uživanje grenivk koristno vpliva na zniževanje tveganja za resnejša srčno-žilna obolenja. LDL-holesterol se namreč kopiči v arterijah in povečuje tveganje za srčni napad in kap.

Sadje za diabetike

Grenivka ima glikemični indeks okoli 25, kar pomeni, da je odlična izbira za diabetike, ki so precej omejeni pri načrtovanju jedilnikov. Po zaužitju grenivke namreč ne pride do tako hitrega povišanja glukoze v krvi kot pri drugih živilih. Izsledki raziskav celo kažejo, da je uživanje zmanjšalo odpornost celic na inzulin, kar se kaže kot pogosta težava pri sladkornih bolnikih. Kljub vsemu pa naj sladkorni bolniki preverijo raven sladkorja v krvi, saj bodo le tako lahko ugotovili, kako se telo odzove na ta sadež.

Rdeča grenivka

Rdeča grenivka foto: Dreamstime

prejšnji članek
Napitek za dobro kondicijo: ledeni čaj z limonino travo
Zdravje
Napitek za dobro kondicijo: ledeni čaj z limonino travo
naslednji članek
Izbranka Lada Bizovičarja pokazala hčerki
Svet slavnih
Izbranka Lada Bizovičarja pokazala hčerki