Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pri vsakem obroku spijte skodelico soka grenivke

28. 12. 2022; 01.00
Avtor: Tea Dečman
grenivkin sok, sok grenivke

grenivkin sok, sok grenivke foto: Dreamstime

Dieta z grenivko velja za eno najstarejših shujševalnih uspešnic. Pa ne samo to! Spada tudi med najučinkovitejše, saj obeta izgubo pet kilogramov v pičlih treh tednih.

Številni dietologi sok grenivke svetujejo predvsem za spodbudno, začetno in naglo izgubljanje telesne teže. Zadostuje, če vztrajate 12 dni, in že boste vitkejši za kilogram ali dva. Na dan zaužijete tri obroke in en prigrizek, pri vsakem obroku pa morate pojesti polovico grenivke ali popiti pol skodelice nesladkanega, najbolje sveže iztisnjenega grenivkinega soka. Dieta med obroki prepoveduje uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov in prigrizkov. Tako lahko zaužijete skupaj le 1000 kalorij na dan. Mnogi morda porečete, da je to res malo, avtorji diete pa zatrjujejo, da je pomembnejše počutje in da lakote sploh ne boste čutili.

Kaj dati na mizo?

Obroki so sestavljeni iz jajc, vseh vrst mesa ali rib, solat, večine vrst zelenjave, posnetega mleka, paradižnikovega soka in neomejene količine črnega čaja ali kave. Nekatere različice diete dopuščajo tudi uživanje sadja in polnovrednih žit v obliki testenin, kosmičev in kruha.

Prednosti in slabosti diete

Obroki naj bodo sestavljeni iz jajc, vseh vrst mesa ali rib, solat, večine vrst zelenjave, posnetega mleka, paradižnikovega soka in neomejene količine črnega čaja ali kave. 

Mnoge raziskave namigujejo na povezavo med uživanjem grenivk in znižanjem ravni inzulina v krvi, kar preprečuje napade lakote in lahko pripomore k izgubljanju telesne teže. Ker grenivke vsebujejo malo beljakovin, železa, kalcija in drugih pomembnih vitaminov in mineralov, priporočamo, da se diete držite le krajši čas. Če boste vztrajali dlje kot tri tedne, se boste najbrž počutili utrujene, čutili boste vrtoglavico, želodčno slabost ali pa ne boste mogli odvajati blata. Poleg tega lahko pretirano uživanje napitkov s kofeinom povzroči dehidracijo. Držite se torej pomembnih navodil, ne dodajajte in ne odvzemajte dieti ničesar! Potrudite se, da izgubljenih kilogramov po shujševalnem programu ne bi pridobili nazaj.

Za koga je dieta primerna?

Dieta je primerna za ljudi dobrega zdravja, ki želijo v kratkem času izgubiti okoli pasu kar nekaj centimetrov. Kajpak naj se je ne bi lotevale nosečnice, tisti, ki sočasno jemljejo kakšna zdravila, sladkorni bolniki, ljudje, ki imajo težave s srcem in ožiljem, ter vsi, ki se tako ali drugače slabo počutijo že pred dieto. Najbolje bo, da vas, preden olupite prvo grenivko, pregleda zdravnik.

prejšnji članek
Najuspešnejša slovenska plesalka potrdila, da je zaročena
Svet slavnih
Najuspešnejša slovenska plesalka potrdila, da je zaročena
naslednji članek
LEJ, TA STIL by ALEJA: Nagradna igra je zaključena!
Moda&Lepota
LEJ, TA STIL by ALEJA: Nagradna igra je zaključena!