pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pehtran za boljšo prebavo in pripravo okusnih jedi

7. 1. 2022; 03.00
Avtor: Mare Koren
pehtran v zdravilstvu

pehtran v zdravilstvu foto: Profimedia

Tokrat se vračamo k tradiciji, ko je veljalo, da pehtranova potica ne sme manjkati na nobeni praznično obloženi mizi. Danes velja bolj za izjemo kot pravilo, pa vendar si oglejmo, kako koristen in zdravilen je.

Pehtran velja za izjemno uporabno zelišče, ki ga odlikuje predvsem močan vonj, a ga danes pogosto spregledamo oziroma nanj pozabimo, čeprav je še pred nekaj desetletji veljal za eno osnovnih začimbnic. Vsebuje številne zdravilne snovi, med katerimi so vitamini, minerali in antioksidanti. Najstarejši ohranjeni zapisi o njegovi uporabi prihajajo iz Kitajske, in sicer iz drugega tisočletja pred našim štetjem. V srednjem veku so verjeli, da pehtran preganja kače in zmaje, popotniki in romarji v Angliji pa so ga dajali v obuvala in tako zmanjšali utrujenost. Zaradi rahlega antiseptičnega učinka je pehtran takrat uspešno preprečil marsikatero okužbo stopal. Danes ga običajno uporabljamo kot ljudsko zdravilo pri neješčnosti, lajšanju prebave in pospeševanju izločanja žolča. Učinkuje protivnetno, je blag diuretik in odpravlja gliste. Pehtranova korenina je koristna pri blaženju zobobola.

pehtran foto: Profimedia

Trajnica, ki jo nabiramo vse leto

Pehtran je trajnica grmičaste rasti. Pri nas najdemo dve različici: francoski in ruski pehtran. Francoski je manjše rasti in ima drobnejše listke, redko cveti in je zelo aromatičen, medtem ko ruski pehtran zraste tudi do 150 centimetrov visoko, ima večje liste, redno cveti in je odpornejši proti mrazu. Vzgoja je precej nezahtevna, potrebuje le rodovitna, suha tla in sončno rastišče.

Kaj uporabljamo

Ta čas se najpogosteje uporablja sušen pehtran, ki velja za izjemno aromatičnega, zato ga pri pripravi jedi in čajev dodajamo postopoma. Sicer za začinjanje jedi uporabljamo tudi svežega, in sicer uporabljamo vršičke in suličaste mlade liste, ki jih nabiramo vse leto. Najboljši okus ima tik pred cvetenjem, če pa ga želimo sušiti, porežemo vejice od julija do konca avgusta do tretjine, ko je rastlina tudi v najboljši rastni kondiciji.

prejšnji članek
Po Leonardu DiCapriu poimenovano drevo
Svet slavnih
Po Leonardu DiCapriu poimenovano drevo
naslednji članek
Anja Ramšak pojasnila, zakaj se ni vrnila na radio
Svet slavnih
Anja Ramšak pojasnila, zakaj se ni vrnila na radio