nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Premalo želodčne kisline sproži zgago in vetrove

13. 3. 2023; 03.00
Avtor: Mojca Kopriva
prebava

prebava foto: Dreamstime

Sposobnost za pravilno razgrajevanje hrane in posledično dobro vsrkavanje vitalnih hranil se s starostjo zmanjšuje, predvsem zaradi manjše količine želodčne kisline.

Ker so simptomi premajhne in prevelike količine želodčne kisline domala enaki, se številni ljudje z želodčnimi težavami zdravijo z zaviralci želodčne kisline, saj so prepričani, da imajo želodčne kisline preveč. Toda verjetnost, da ravnajo pravilno, je le približno desetodstotna. V resnici je verjetneje, da vam želodčne kisline primanjkuje, zato se vaše zdravstveno stanje slabša. Ključni ter pomembni vitamini in minerali se v primeru hipoklorhidrije ne morejo vsrkati, saj se hrana ne razgradi pravilno. Posledice so različne: splošno zdravje peša, pojavi se utrujenost, alergije ali občutljivost na posamezne skupine živil, prebava se poslabša, začnejo se težave z napihnjenostjo in vetrovi. Težave se nadaljujejo v črevesju: utegne se zgoditi, da dobimo sindrom razdraženega in/ali propustnega črevesja, kar vodi v nove zdravstvene težave.

Alkalno ali kislo?

Številni mislijo, da mora biti naše telo, če želimo biti zdravi, alkalno, vendar to ne drži. Alkalna mora biti kri, medtem ko mora biti okolje v želodcu zelo kislo. Na pH-lestvici od ena do 14 mora biti pH okolja v želodcu od ena in tri, torej zelo kislo. Če okolje v želodcu ni dovolj kislo, ne more sprostiti glavnega encima za razgradnjo beljakovin, pepsina. Pepsin je izjemno pomemben encim, saj razgrajuje beljakovine, kar omogoči, da lahko vsrkamo aminokisline. Močna želodčna kislina je pomembna tudi, ker pomaga sprostiti žolč iz jeter in encime iz trebušne slinavke, ki jih potrebujemo za uspešno razgradnjo hrane.

Nejasne bolečine v sredini in zgornjem delu trebuha, ki jih spremljata slabost in riganje, so lahko simptom srčnega napada foto: Dreamstime

Simptomi hipoklorhidrije

Najpogostejši simptomi, ki kažejo, da je okolje v želodcu preveč alkalno, zaradi česar ne zmore več razgrajevati beljakovin, so utrujenost po obrokih, občutek zastale hrane v želodcu, koščki nepredelane hrane v blatu, vetrovi, napihovanje, spahovanje, zgaga in refluks. Sčasoma simptomi postanejo vidni: lasje odpadajo, se tanjšajo in so čedalje bolj suhi, nohti so razbrazdani in lomljivi, koža je uvela, lahko tudi suha in nečista, pesti nas utrujenost, dovzetni smo za okužbe, pride pa tudi do razraščanja glivic (tudi vaginalnih), kvasovk in parazitov. V nasprotju s splošnim prepričanjem kar 90 odstotkov populacije, ki ima težave z refluksom, zgago in slabo prebavo, v resnici trpi za pomanjkanjem želodčne kisline. To zlasti velja za osebe, starejše od 40 let, saj se količina želodčne kisline z leti zmanjšuje. K temu prispevamo tudi sami – z uživanjem zdravil, protibolečinskih tablet in zaviralcev želodčne kisline, pa tudi s kroničnim stresom in pomanjkanjem posameznih mineralov.

Minerali in vitamini

Če imamo premalo želodčne kisline in se beljakovine ne morejo do konca razgraditi v aminokisline, telo nima gradnikov za tkiva. To opazimo zlasti na laseh, nohtih, koži in mišicah. Še ena od posledic pomanjkanja želodčne kisline je, da ne moremo vsrkati vseh pomembnih mineralov. Cink, magnezij, kalcij in železo so minerali, ki jih začne primanjkovati, če je okolje v želodcu preveč alkalno. Poleg tega pomanjkanje cinka zavira nastajanje želodčne kisline – in tako se znajdemo v začaranem krogu hipoklorhidrije.

prejšnji članek
Že imate svoj termin »zaskrbljenosti«?
Zdravje
Že imate svoj termin »zaskrbljenosti«?
naslednji članek
Tedenski horoskop: narediti morate načrt, kaj si želite
Horoskop
Tedenski horoskop: narediti morate načrt, kaj si želite