pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Veste, zakaj nastaja prhljaj?

11. 2. 2023; 03.00
Avtor: Revija Liza Maja
Prhljaj

Prhljaj se lahko pojavi tako pri odraslih ljudeh kot pri mladostnikih. foto: Dreamstime

Težko je spregledati in še težje gledati male bele kosmiče, ki se zadržujejo na lasišču. A brez skrbi, prhljaj je stanje vašega lasišča, ki ga je moč zdraviti.

Kaj je prhljaj?

Prhljaj je stanje lasišča, ki povzroča srbenje in luščenje lasišča. Najpogosteje se pojavi okoli pubertete in se začne umirjati šele po 50. letu. Vaša koža se neprestano obnavlja. Stare celice odmrejo in se luščijo, spodaj pa nastajajo nove. Ta pojav je lahko precej neopazen, kadar pa se intenzivnost obnove poveča, lahko luske postanejo vidne ... in že imamo prhljaj! Stanje je lahko le začasno in ga lahko obvladate sami z domačimi zdravili, lahko pa postane tudi zahtevnejše in bolj problematično. V tem primeru je priporočljivo obiskati dermatologa.

Vzroki za nastanek prhljaja

»Najpogostejši vzrok prhljaja je seboroični dermatitis ali seboreja. Glavni vzrok za nastanek seboreje pa je povečano izločanje loja iz žlez lojnic. Naslednji zelo pogosti vzroki so suha koža, občutljivost za določene izdelke za lase in različna kožna stanja, kot sta ekcem ali luskavica. Veliko vlogo igrajo tudi zunanji vplivi in prehrana.

Pripravite poparek iz kopriv in si z njim redno umivajte lase. foto: Profimedia

Ste vedeli? Prhljaj lahko povzroča slaba prehrana

Nekateri dermatologi menijo, da zelo slaba prehrana lahko povzroči prhljaj. Živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov namreč lahko povzročijo, da se v koži kopiči glikogen, s katerim se hranijo kvasovke. Sladka hrana in mlečni izdelki spodbujajo žleze lojnice, da proizvajajo več olja na koži. Če ste redno nagnjeni k prhljaju, poskusite torej opustiti odvečen sladkor in mlečne izdelke.

prejšnji članek
Drobni delčki, ki lahko povzročijo hude bolečine
Zdravje
Drobni delčki, ki lahko povzročijo hude bolečine
naslednji članek
Kaj pomeni, če je smrkelj rumen?
Zdravje
Kaj pomeni, če je smrkelj rumen?