pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozitivni učinki zimskih sprehodov

9. 2. 2023; 02.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
sprehod, zima, sneg

Sončna svetloba in preživljanje časa na prostem lahko čudežno izboljšata razpoloženje. foto: S.G.

Hoja na prostem pozimi ima presenetljive koristi, pri čemer nimamo v mislih samo boljše imunske odpornosti.

Sprehod na recept

V ameriškem časopisu Spokesman-Review so pred časom objavili sto let staro objavo, zapis, da je sprehod po svežem zraku tako koristen, da bi ga morali predpisovati na recept. Že tedaj so verjeli, da je gibanje na prostem najboljše zdravilo za špansko gripo. »Svež zrak premaga vso drugo preventivo proti gripi,« so zatrdili. Zraven pa, da bo globoko dihanje na svežem zraku obdržalo bacile izven telesa bolj kot karkoli drugega.

Tudi za artritične

Zimski sprehod lahko zmanjša tudi artritične bolečine. Komur se zdi, da mu mraz prej škodi, kot koristi (kar je pri artritisu zelo pogosto), naj se pred sprehodom ogreje z raztezanjem: razgibajte si zapestja in gležnje, naredite nekaj upogibov v kolenih ter pokrčite in iztegnite prste na rokah in nogah, da si boste zrahljali otrdele sklepe. Izogibanje sprehodom, ker vas skrbi, da bi se vam poslabšalo stanje, je napačna poteza, opozarjajo nekateri strokovnjaki. Da vas na sprehodu ne bo zeblo, lahko poskrbite tudi z grelniki za roke in noge, ki jih je moč kupiti v nekaterih športnih trgovinah. Preprosto si jih vstavite v rokavice, čevlje ali žepe. Seveda pa ne pretiravajte z dolžino sprehoda. Naj bo za začetek dolg deset minut, in če vam bo dobro del, ga lahko vsak dan podaljšate za kakšno minuto.

Zimski sprehod lahko zmanjša tudi artritične bolečine. foto: S.G.

Močne kosti

Pozimi se radi zgledujemo po medvedih. Zabubimo se pod toplo odejo, in kolikor je le mogoče, uživamo v dremežu. Vse lepo in prav, a nikar naj ne bo mraz vaš izgovor, da se ne bi podali vsaj na kratek sprehod. Izkoristimo vsak sončni žarek in mu pustimo, da nas poboža po obrazu ter dlaneh, da naše telo spomnimo na tisti, zdaj že skoraj pozabljeni vitamin D, ki med drugimi skrbi za močne kosti. Le če se oskrbimo z zadosti tega sončnega vitamina, bo naše telo namreč lahko vsrkalo dovolj kalcija. Drug brez drugega preprosto ne moreta.

Boljše razpoloženje

Sončna svetloba in preživljanje časa na prostem lahko čudežno izboljšata razpoloženje. Študija Univerze Washington v Seattlu, ki je vključevala nekaj več kot sto žensk, starih od 19 do 78 let, je potrdila, da so je tistim, ki so dnevno 20 minut hitro hodile na prostem, po osmih tednih izboljšalo razpoloženje in zvišala samozavest. Raziskovalci pravijo, da je lahko zimska hoja učinkovita terapija za blago do zmerno depresijo, zlasti za tiste, ki čutijo stranske učinke zdravil na recept.



Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 6, 07. 02. 2023.

V prodaji je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Gospod profesor: V seriji izpostavili mladostniško stisko
Svet slavnih
Gospod profesor: V seriji izpostavili mladostniško stisko
naslednji članek
Jana Morelj zna udariti po mizi
Svet slavnih
Jana Morelj zna udariti po mizi