Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kemoterapija in izpadanje las: pomaga lahko hlajenje

1. 3. 2022; 02.00
Avtor: Mojca Kopriva
kemoterapija, izpadanje las, obrez

kemoterapija, izpadanje las, obrez foto: Dreamstime

Pogost stranski učinek kemoterapije je izguba las. Še posebno ženske to težko sprejmejo, ne da bi vplivalo na njihovo samozavest.

Kemoterapija deluje tako, da cilja na vse hitrodelitvene celice v telesu. Tudi lasje so tako sestavljeni, in to je vzrok, da številna zdravila za kemoterapijo povzročajo izgubo las. Lasne mešičke v fazi rasti napadejo, kar povzroči izgubo las približno dva tedna po začetku kemoterapije. Mnogi težavo začasno rešujejo z lasuljami, vendar se zdi, da že obstaja alternativa. V Evropi se že nekaj časa uporabljajo posebne hladilne kape in hladilni sistemi, namenjeni preprečevanju ali vsaj občutnemu zmanjšanju izpadanja las med kemoterapijo. Kako učinkovita je ta metoda?

Zaradi kemoterapevtskega zdravljenja lasje postanejo suhi in lomljivi, zato ne glede na to, kakšno terapijo imate, posebno pozornost posvetite negi svojih las in jih ravnajte čim bolj skrbno. Las ne izpostavljajte stresu, agresivnim vplivom, pritiskom ali vročini. 

Zdravilo in lasni mešički

Osnovno načelo delovanja pri obeh možnostih, torej tako pri hladilnih kapah kot pri hladilnih sistemih, je, da se s hladilnim gelom doseže zoženje žil na predelu lasišča. Posledično do lasnih mešičkov ne more priti toliko zdravila, ki se uporablja pri kemoterapiji. To pomeni, da je tveganje za izpadanje las precej manjše. Posebno pokrivalo, ki se uporablja, se tesno prilega lobanji. Gel, s katerim je napolnjeno, pa je ohlajen na približno od –15 do –40 stopinj Celzija.

hladilni sistem foto: mascc.org

Razlika med kapami in hladilnimi sistemi

Čeprav je učinek hladilnih sistemov in kap zelo podoben, vendarle obstaja razlika med njimi. Kape se pred uporabo hranijo v posebnem zamrzovalniku. Ker se med uporabo gel stali, jih je treba menjati na približno pol ure. Po drugi strani so hladilni sistemi priključeni na hladilno napravo, zato menjava pokrivala med uporabo ni potrebna, saj se vseskozi zagotavlja ustrezna temperatura.

Kako se uporabljajo hladilne kape oziroma sistemi

Hladilno pokrivalo se nadene približno 50–20 minut pred začetkom kemoterapije. Nato se nosi med celotno terapijo in določen čas po njej. Koliko časa po posamezni kemoterapiji je priporočljivo nositi hladilno pokrivalo, je odvisno predvsem od vrste terapije.

prejšnji članek
Voditeljica EME pobegnila v tujino
Svet slavnih
Voditeljica EME pobegnila v tujino
naslednji članek
Ljubezen na vasi: Darinka srečna in kot prerojena
Resničnostni šovi
Ljubezen na vasi: Darinka srečna in kot prerojena