Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zmanjšuje apetit, odličen v kuhinji in učinkovit za prebavo

1. 3. 2022; 07.30
Avtor: M.Z.
Prebava in presnova
Indijski trpotec oziroma psilium je živilo, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje. In ne, ne gre spet za domislico, temveč za preverjeno rastlino, ki jo že stoletja uporabljajo pri različnih težavah. Poleg tega je tudi odličen dodatek v kuhinji, saj je naravno gostilo in vezivo, ki poskrbi tudi za rahlost jedi. V nadaljevanju vam razkrijemo 5 pozitivnih učinkov na naše zdravje in kako ga uporabiti v kuhinji.

Ima prebiotične lastnosti

Prebiotiki so neprebavljiva prehranska vlakna, ki sproščajo rast bakterij in pozitivno vplivajo na celotno črevesno floro. Psilium v našem črevesju deluje kot prebiotik, torej kot hrana za probiotike – dobre bakterije, zaradi katerih telo deluje normalno.

Zmanjšuje apetit

Zaužitje do 10 g vlaknin pred obrokom povzroči, da ostanemo dalj časa siti, saj njegova vlakna upočasnjujejo praznjenje želodca, prav tako pa lahko na njegov račun pojemo manjše obroke, saj nam lupine semena, ki v našem želodcu nabreknejo, dajejo občutek sitosti.

Pomaga nadzorovati raven glukoze

Kot že omenjeno vlakna, ki jih vsebuje lupina psiliuma, ob zaužitju v našem telesu tvorijo gel, ki upočasni presnovo hrane, kar lahko ugodno vpliva na raven krvnega sladkorja. Priporoča se, da ga pojemo pred ali ob obroku, saj tako najbolj učinkovito vplival na hitrost prebave in posledično na raven sladkorja v krvi.

Za vsako zaužito polovico žličke do 2 žličk psiliuma, kolikor je priporočena dnevna količina, je treba popiti 250 ml tekočine, preko dneva pa najmanj 6–8 kozarcev.

Rešuje stanja driske ali zaprtosti

Psilium lahko uporabljamo za lajšanje blage do zmerne driske, saj v prebavnem traktu vsrka večjo količine vode in blato tako postane bolj čvrsto. Zaradi povečanja volumna blata pa se to prav tako lažje pomika po prebavnem traktu in tako pomaga pri odpravljanju občasnih stanj zaprtosti.

Pripomore k zniževanju holesterola

Psilium nase veže maščobe in žolno kislino, kar pospešuje njihovo izločanje iz telesa. Jetra v postopku zamenjave izločene kisline pri tvorjenju nove porabljajo holesterol, zato se stopnja holesterola lahko zmanjša. V študiji, kjer so opazovali učinke hidrofilnega muciloida psiliuma na sintezo LDL-holesterola in žolčnih kislin pri hiperholesterolemičnih moških* se je pri 20 posameznikih, ki so 40 dni uživali 15 gramov psiliuma dnevno, povečala sinteza žolčne kisline in znižala količina slabega, LDL holesterola.

Lahko zmanjšuje tveganje za bolezni srca

Z vključevanjem vodotopnih vlaknin v prehrano, kot je psilium te posledično zmanjšujejo število trigliceridov v krvi, zmanjšujejo nivo krvnega tlaka in tveganje za bolezni srca. Pri prekomerno težkih posameznikih** je 12-tedensko vnašanje 7 gramov psiliuma dnevno povzročilo znižanje krvnega pritiska v prvih šestih tednih zdravljenja za sedem odstotkov.

Zaužitje do 10 g vlaknin pred obrokom povzroči, da ostanemo dalj časa siti. foto: Dreamstime

Vsestranska uporaba v kuhinji

Indijski trpotec naj bi zdravju koristil še bolj, če ga vmešamo k jedem. Uporablja se ga podobno semena chia. Je odlično gostilo, vezivo in rahljalno sredstvo. Skupaj s tekočino tvori želatinasto snov. Uporabimo ga lahko pri pripravi juh, palačink, sladic, smutijev, kruha, pici, testenin ... Ker ne vsebuje glutena, je primeren tudi za pripravo brezglutenskih jedi. Zaradi majhne vsebnosti ogljikovih hidratov on nima maščob, velja za zdrav dodatek hrani, kar je super novica za vse tiste, ki jih skrbijo odvečni kilogrami.

*Vir: Učinki hidrofilnega muciloida psyllium na sintezo LDL-holesterola in žolčnih kislin pri hiperholesterolemičnih moških - Effects of psyllium hydrophilic mucilloid on LDL-cholesterol and bile acid synthesis in hypercholesterolemic men 1992 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1431597/
**Vir: Učinki vlaknin psiliuma na krvni tlak pri ljudeh s prekomerno telesno težo - The effects of 12-week psyllium fibre supplementation or healthy diet on blood pressure and arterial stiffness in overweight and obese individuals 2011 https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-12week-psyllium-fibre-supplementation-or-healthy-diet-on-blood-pressure-and-arterial-stiffness-in-overweight-and-obese-individuals/CEEF3347EA0DC9D080581E2CEA97777E
prejšnji članek
Kmetija: Tjaša Vrečič presrečna, uresničila je sanje
Resničnostni šovi
Kmetija: Tjaša Vrečič presrečna, uresničila je sanje
naslednji članek
Zakaj Kate ni nadaljevala snemanja v šovu Ljubezen po domače?
Resničnostni šovi
Zakaj Kate ni nadaljevala snemanja v šovu Ljubezen po domače?