profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z medom in s česnom uspešno razkužimo ureznine in praske

26. 2. 2022; 02.00
Avtor: Mojca Kopriva
med

Med foto: Pexels

Nezgode se dogajajo vsem. Naj gre za zdrs kuhinjskega noža ali padec, pri katerem si odrgnemo koleno, tudi manjše rane in odrgnine je treba vzeti resno in jih zdraviti.

Gotovo se vam je že zgodilo, da ste rezali čebulo, pa je nož malo oplazil tudi vaše prste. Ali pa vas je nenadoma zaskelelo v prstu med listanjem revije. Rado se zgodi, da prav takrat pri roki nimamo razkužila ali antiseptične kreme, vendar nič ne de. Rano dobro umijte pod tekočo vodo in nanjo nanesite katero od naštetih domačih zdravil.

Rane pravilno oskrbimo 

Deset gramov navadnega plešca ali eno do dve čajni žlički ognjičevih cvetov prelijte s skodelice vrele vode in pustite stati od 10 do 15 minut. V čaj namočite bombažno krpo in jo položite na rano. 

Površinske rane speremo s hladno tekočo ali prekuhano vodo. Sicer uporabimo vodo iz plastenke. Prepričati se moramo, da v koži niso ostali tujki; te je treba očistiti. Večino prask in odrgnin najbolje pozdravimo tako, da nanje ne položimo obveze. S sterilno suho gazo ali obližem zaščitimo samo praske in odrgnine, pri katerih bi lahko nastala dodatna poškodba. Če bomo na rano položili suho gazo, se bo nanjo prilepila in jo zasušila, zato jo pred prevezo namočite v fiziološko raztopino ali rastlinski pripravek, lahko pa uporabite obloge, ki se na rano ne bodo prijele. Če boste poskušali odstraniti zasušeno gazo, si boste po nepotrebnem povzročili bolečino ali novo krvavitev, kar bo podaljšalo celjenje. Rane ni treba umivati z milom, to velja le v primeru ugrizov živali in ljudi; v teh primerih je tako ali tako dobro poiskati pomoč zdravnika, saj bo rano najbolje oskrbel.

česen foto: dreamstime

Domača razkužila

Ognjič dokazano uničuje bakterije, poleg tega skrajšuje čas celjenja. Lahko uporabite izvleček ognjiča, takšnega, ki je namočen v alkoholu, ali pa vsem dobro znano ognjičevo kremo. Nanesite jo na čisto rano dvakrat na dan in po potrebi prekrijte s koščkom gaze ter zalepite.

Med

Tudi med ima antibakterijske lastnosti, na voljo pa je skoraj v vsaki kuhinji. Raziskave so pokazale, da pospešuje proces celjenja, velja za naravni antiseptik. Če pri roki nimate obližev, naj vas ne skrbi, saj se bo med hitro strdil in zaščitil rano. Nekaj kapljic ga nanesite na prizadeti predel, razmažite in pustite, da naredi svoje.

Česen

Česen je naravni antibiotik, ki dokazano uničuje celo vrsto bakterij in preprečuje, da bi se rana zagnojila. Manjši strok česna strite in ga nanesite na rano. Naj vas njegova močna aroma ne odvrne, zdravje je ne nazadnje pomembnejše od vonja.

Med foto: Profimedia

prejšnji članek
Recept: Krompirjevi krofi
Kulinarika
Recept: Krompirjevi krofi
naslednji članek
Jasna Kuljaj: "Ni mi žal za nobenega od lepotnih posegov"
Moda&Lepota
Jasna Kuljaj: "Ni mi žal za nobenega od lepotnih posegov"