nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nekaj trikov za hitro zmanjšanje napihnjenega trebuha

7. 2. 2023; 02.00
Avtor: M.Z.
napih nj143.
Če želite opazno zmanjšati trebuh v kar najkrajšem možnem času, potem se držite teh nasvetov, s katerimi boste spodbudili prebavo in odpravili nadležno napihnjenost.

Pripravite si ingverjev čaj

Svojo leno prebavo lahko spravite v tek z jutranjo skodelico ingverjevega čaja. Jedilno žlico naribanega ingverja prelijte s skodelico vode, pustite, da zavre, in po 15 minut je napitek pripravljen, da spodbudi vašo prebavo. Ob rednem uživanjem pa boste tudi zmanjšali potrebo po uživanju sladkih in slanih prigrizkov.

Banane in temna čokolada

Banane so zaklad kalija, ki pomaga uravnavati ravnovesje tekočin v telesu – in posledica tega je tudi bolj raven trebuh. Ker temna čokolada vsebuje kar 70 odstotkov ali več kakava, ki ga mikrobi v črevesju pretvorijo v protivnetne sestavine, ta kar pomaga v boju proti napihnjenosti. Košček na dan odžene napihnjen trebuh stran.

Čarobna moč aktivnih vlaknin

Da psilium oz. indijski trpotec pomaga uravnavati prebavo, čivkajo že vrabci na strehi. Lupina semena indijskega trpotca namreč vsebuje kar 70 gramov aktivnih vlaknin na 100 gramov. Te v stiku z vodo nabreknejo in tvorijo naraven gel, ki spodbudi peristaltiko in črevesje očisti oblog. Tako na naraven način pripomorejo k čiščenju črevesja in urejeni prebavi, prav redno odvajanje pa zmanjšuje težave z napihnjenostjo. Piko na i pa doda kombinacija s sokom slive, ki velja za ljudsko rešitev za urejanje prebave. Pomembno je, da ob tem spijemo še dovolj tekočine (priporoča se 2l tekočine na dan), če jih zaužijemo pred obrokom pa celo pripomorejo k povečanju sitosti in zmanjšanju apetita*.

Psilium je lupina semena indijskega trpotca in sodi v sam vrh živil, ki pripomorejo k urejeni in redni prebavi, saj vsebujejo kar 70 gramov vlaknin na 100 gramov.

Črtajte določeno zelenjavo in mlečne izdelke

V nekaterih zelenjavah se skrivajo sestavine, ki vaš trebuh »napihujejo«. Koruza, bela čebula, artičoka, brokoli, cvetača, zelena, surova špinača in šampinjoni naj bodo na vašem krožniki čim manj. Tudi mlečni izdelki so lahko krivci za napihnjenost in vetrove, ker so težko prebavljivi.

Dobro prežvečite hrano

Nekateri strokovnjaki svetujejo, da ugriz hrane prežvečite do 150-krat, a naj vas potolažimo, da štetje ni potrebno. Dovolj je, da se navadite, da žvečite hrano, dokler iz nje ne nastane tekoča zmes. Namreč slabo prežvečena hrana lahko sproži verigo procesov in poveča stres na telo. Organi, ki bi morali opravljati ključne funkcije, so poklicani k pomoči pri prebavi. Odzovejo se z vnetnim odgovorom, vaše telo pa nanje odgovori s proizvajanjem plinov, povzročanjem napihnjenosti in zgage. V resnici gre pri večini primerov napihnjenosti za pline, ki se ustvarjajo zaradi neprebavljene hrane.

Napihnjenosti lahko pomahate v slovo že danes, če se držite teh preprostih pravil. Za popolni učinek ne pozabite na gibanje in zadostno pitje vode, ki bo iz telesa odplaknila strupe.

* Vir: Brum, J. M., idr. (2016). Učinki psiliuma na sitost pri zdravih prostovoljcih. Apetit., 105, str. 27–36. DOI: 10.1016/j.appet.2016.04.041 MBrum, J. M., idr. (2016). Satiety effects of psyllium in healthy volunteers. Appetite, 105, str. 27–36. DOI: 10.1016/j.appet.2016.04.041
prejšnji članek
Neredne menstruacije in pogosti zlomi so prvi znaki osteoporoze
Zdravje
Neredne menstruacije in pogosti zlomi so prvi znaki osteoporoze
naslednji članek
Valentinov objem v Ljubljani
Kulinarika
Valentinov objem v Ljubljani