901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pred setvijo naredite test kaljivosti starih semen

15. 3. 2022; 03.00
Avtor: Mare Koren
setev semen

setev semen.jpg foto: Dreamstime

Delo se je za vrtičkarje že začelo. Treba se je namreč pripraviti na novo vrtno sezono in poskrbeti za bogato letino. Da bo ta res uspela, je dobro narediti tudi test kaljivosti starih semen, ki ste jih odbrali lani. Tako se boste že na začetku izognili slabi volji.

Če smo novo vrtnarsko sezono odprli že sredi februarja s prvimi setvami za vzgojo sadik in tudi nekaterimi prvimi setvami na prostem, je zdaj idealen čas, da preverimo zaloge starih semen, s katerimi bomo začeli intenzivno setev ta mesec.

Za katere rastline je test pomemben

Vedeti moramo, kaj si želimo vzgojiti v letošnji sezoni, ter preveriti, katera semena moramo še kupiti. Še preden pa se odpravite po nova, je priporočljivo preveriti kaljivost semen prejšnje sezone ali celo prejšnjih sezon, če jih še hranite. Zakaj? Ker bomo le s kakovostnimi semeni postavili trdne temelje za uspešno vzgojo na vrtu. Vsekakor je smiselno uporabiti semena prejšnjih sezon, ki jih nismo uporabli v minuli sezoni, saj ni nujno, da je seme zgolj v sezoni ali dveh propadlo. Res pa je, da kaljivost sčasoma upada, a kako hitro, je odvisno od vrste zelenjave. Čebula in pastinak bosta slabo kalila že v drugem letu, korenje bo zdržalo do tri leta.

Test je dobro narediti predvsem zato, da ko pride čas setve in seme uporabimo za vzgojo sadik ali neposredno setev na vrtu, ne čakamo in zamudimo idealen čas za vzklitje, ki je odvisen od podnebja, toplote prsti in drugim dejavnikov.

Kako naredimo test

Test naredite naenkrat za vsa stara semena, ki jih želite preveriti. Tudi za tista semenaa, ki jih boste sejali šele julija. Tako boste še pred vrtnarsko sezono po potrebi obnovili semena z novejšimi in si pripravili zalogo semen za celo leto.

Kaj potrebujemo

Izberimo semena, k jih želimo testirati. Od pet do deset semen rastllin, kot so kumare, paprika, redkev, paradižnik, jajčevci, od deset do 20 semen pri rastlinah, kot so solata, por, korenje, zelje, špinača ... Pripravimo si ustrezno število lončkov ali pladnjev, kamor bomo sejali semena, substrat ali kompost in pršilko. Lončke napolnimo s sustratom in ga navlažimo. Če sejemo pokrivne rastline, kot so por, paprika in kumare, jih nato zagrnemo s suhim substratom, sicer semena potresemo zgolj po vrhu. Lončke ustrezno označimo, predvsem če uporabljate pladnje, in jih nastavimo v prostor, ki ima od 18 do 22 stopinj Celzija. Označite datum setve in opazujte, kako hitro bodo vzklila semena. Ta način bo odličen pokazatelj, katera izmed testiranih semen bo treba obnoviti.

prejšnji članek
Nega kože: Zakaj so ženske navdušene nad retinolom?
Moda&Lepota
Nega kože: Zakaj so ženske navdušene nad retinolom?
naslednji članek
AMZS svetuje: Ne hitite z menjavo pnevmatik
Zdravje
AMZS svetuje: Ne hitite z menjavo pnevmatik